|

Megkezdődötek a második Yasen építési munkálatai

Idén tavasszal kikerült egy írásunk annak apropóján, hogy olyan (hivatalosan nem megerősített) infó morzsák érkeztek, miszerint az orosz haditengerészet a stratégiai rakétahordozó tengeralattjáróinak szinten tartása mellett esetleg a taktikai nukleáris fegyverek hordozására szánt tengeralattjárókra (is) koncentrálna. Ezt a vonalat pedig mindenképpen erősítenék a Yasen-osztályú SSN-ek.

Azt tudni lehet, hogy az orosz SSBN arzenál, ha nem is régi fényében tündököl, de a felújítások végett azért ha csak elég lassan is, de kezd elfogadható állapotba rázódni, lassacskán megkezdődik az erősítés érkezése is a Borej-osztály képében. Hát ha még a Bulava se rakoncátlankodna… A 30+ egység erősre nyilvánított SSN vonal állapotáról publikusan azonban nagyon nem állnak rendelkezésre ilyen információk, de ne legyenek illúzióink, vélhetően még az SSBN egységekhez képest is sanyarúbb a sorsuk. Éppen ezért ha Moszkva esetleg komolyan gondolta ezen taktikai nukleáris vonalat, minden bizonnyal kissé ráncba kell szednie SSN arzenálját. Erre tökéletes lenne az eddig hányattatott sorsú Yasen-osztályból néhány egység beszerzése.

Ahogy tavasszal is írtuk a hányattatott sorsú Project 855 Yasen-osztály (NATO megnevezése: Graney-osztály) alapvetően a három “alosztállyal” (Akula I, továbbfejlesztett Akula I és Akula II) rendelkező Akula-osztályra alapoz. Az anno 7 egységesre tervezett osztály első egysége, a Szeverodvinszk építése még 1993 decemberében vette kezdetét, de Oroszország akkoriban rettenetes anyagi helyzete hamarosan komoly hatással lett az építésre: az eredetileg 1998-as átadásból az lett, hogy 1996-ra teljesen leállt a hajó építése.

A Project 855 makettja

A Project 855 Yasen-osztály egy makettja ,

Nem tett jót a munkálatok újboli megkezdésének a Borej-osztály magasabb prioritása sem, de egy 2006-os kijelentés alapján 2015-ig két Yasen átadását tervezte Moszkva megvalósítani. A 2009. június végi utalgatások után most pénteken ténylegesen megkezdődtek a Yasen-osztály második egységének, a Kazany-nak az építési munkálatai a Szevmash-nál. Hogy a határidőket a tervek szerint igen feszített tempójú Borej építés mellett sikerül-e tartani az már más kérdés. Felmerülhet, hogy egyáltalán a pénzmagot sikerül-e előteremteni az elmúlt évek emelkedő bevételeinek elapadása miatt. Hogy a várhatóan széles körű átütemezések mennyire érintik a haditengerészetet az majd kiderül, azonban érdemes megjegyezni, hogy a nukleáris elrettentő erőt képviselő tengeralattjáró vonal az utóbbi években – 1-2 kivételtől és álmodozásoktól eltekintve mindig is – vegetálásra kényszerítette a flották szebb napokat megélt felszíni erőit, így várhatóan a pénzek továbbra is nagyrészt ezen programokba fognak folyni.

A Yasen-osztályú tengeralattjárók minden bizonnyal öröklik az Akulák jó akusztikus teljesítményét, míg fegyverzet terén összemérhetőek lesznek az amerikai Virginia-, illetve a régebbi Los Angeles-osztályokkal. (Utóbbinál a továbbfejlesztett alosztályra kell gondolni). Az említett amerikai tengeralattjárókhoz hasonlóan 4 torpedóvetőcsővel rendelkeznek majd, vertikális indítótubusok számában azonban elmaradnak, hiszen a rendelkezésre élló információk alapján ezekből csak 8 lesz beépítve, míg az amerikai egységek 12 tubussal rendelkeznek. A tervezett fegyverarzenált itt nem soroljuk fel még egyszer, helyette javasoljuk tavaszi írásunk vonatkozó részeit.