|

Borej és Nerpa hírek

A Borej jött, a Nerpa megy. Hogy miről és mire? Természetesen tengeri tesztekről van szó az orosz Északi illetve Csendes-óceáni Flotta területén.

Idén márciusban, a Borej-osztály fegyverzetéül szolgáló Bulava SLBM idei várható tesztjei kapcsán, némileg kapcsolódóan, pusztán távirati jelleggel megemlítettük már, hogy a Borej-osztály első egységének, a Jurij Dolgorukijnak tengeri tesztjei a Fehér-tenger jégpáncéljának illetve az úszó jég eltűnésével vehetik kezdetét. Ez június második felében szokott bekövetkezni, és valóban, a Jurij Dolgorukij június 24-én futott ki első tengeri útjára, melyről a napokban érkezett vissza „szülőhelyének”, a Szevmash hajógyárnak pénteki sajtótájékoztatója alapján.

„A tengeralattjárósok és a hajógyári munkások alkotta legénység sikeresen végrehajtotta a kitűzött feladatokat” – áll a nyilatkozatban. Ugyanakkor ahogy említve is lett a berendezések és a teljesítmény ellenőrzése végett az első Borej-re még több tesztút is vár az idén.

Ha kötözködni akarnánk, mondhatnánk, hogy nem kell nagyon sietniük, hiszen a tesztek során elég vegyesen szereplő Bulava 2009-es rendszeresítését lefújták az oroszok, a tesztek kitolódnak 2010-re. Persze ettől függetlenül a Jurij Dolgorukijnak időben készen kell állnia, hiszen a rendszeresítése előtt a Bulava tesztek egy részének már a végleges hordozóplatformról, azaz a Borej-osztályról, nem pedig egy átalakított Typhoon-ról kell elstartolnia.

Oroszország egyelőre továbbra is 8 egységet akar hadrendbe állítani a 4. generációs SSBN-nek számító Borej-osztályból 2015-ig, melynek célja természetesen az elmúlt évek során ugyan „ráncfelvarrogatott”, de azért mégiscsak kissé megviselt SSBN arzenáljának modernizálása, az általa képviselt elrettentő erő új gerincének megalkotása. A Borej-osztály egységei mind az Északi, mind pedig a Csendes-óceáni Flotta kötelékében megtalálhatóak lesznek a jelenlegi tervek szerint.

A Yury Dolgoruky fagyos körülmények között várakozik. A felvétel állítólag valamikor az idei év első felében készült

A Yury Dolgoruky fagyos körülmények között várakozik. A felvétel állítólag valamikor az idei év első felében készült ,

Jelenleg további 2 Borej, a Alekszandr Nyevszkij, Vlagyimir Monomah áll építés alatt, várhatóan 2009-es illetve 2011-es befejezési időkkel. Ezen felül a Szevmash áprilisi bejelentése szerint az állam megkezdte a 4. egység finanszírozását, a hajógyár felszólítást kapott az építési munkálatok előkészítésére és idei megkezdésére.

Most pedig kissé keletebbre ugorva…

Legutóbb a múlt hónapban szerepelt nálunk egy rövidhír a Nerpa-val kapcsolatban, melyben beszámoltunk arról, hogy – vélhetően Indiának oly szívmelengető módon – ősszel már hadrendbe állhat az egység az orosz haditengerészetnél, hogy aztán egyből meg is kezdje 10 éves szolgálatát Indiában.

Az Amur hajógyárból származó friss hír, hogy a 2008 novemberi tengeri teszt során bekövetkező, számos halálos áldozatot követelő balesetet követő átvizsgálások és javítások után a Nerpa péntek óta ismét a Japán-tengeren tartózkodik egy várhatóan két hetes tesztút keretében.

A Nerpa

A Nyerpa ,

A kiadott nyilatkozat alapján a Nerpa nemrég futott ki Oroszország Tengermelléki határterületén fekvő Bolsoj Kameny zárt városának javítóüzeméből a Japán-tenger irányába.