Bulava hírrel jelentkezünk...">
|

Itt az aktuális Bulava menetrend

A változatosság kedvéért megint csak Bulava hírrel jelentkezünk…

Az orosz haditengerészet legújabb nyilatkozata szerint idén minimum 3 további teszt várható a napokban balul sikeredett mellett. Ez a három teszt mindegyikében még a jól bevált tesztplatform a Dimitrij Donszkoj szerepelni, ámde ha minden rendben megy, akkor a további teszteknek már a Borej-osztály első egysége, a jelenleg tengeri tesztjeire váró és még az idén hadtrendbe álló Yury Dolgoruky fog platformul szolgálni. Végül is mégiscsak a Borej-osztály számára tervezték az egyelőre hányattatott sorsú Bulava-t.

„Három Bulava tesztet tervezünk a Dimitrij Donszkoj fedezetéről. Ha ezek sikeresek a tesztek a Yury Dolgoruky fedélzetén folytatódnak.” – nyilatkozta Oleg Burtsev altengernagy, az orosz haditengerészeti vezérkar helyettes vezérkari főnöke.

A nem túl jól szereplés ellenére a vezérkar egyelőre kitart a 2009-es hadrendbe állítás lehetséges volta mellett. Ez persze azt is jelenti, – ahogy egyébként kommunikálva is lett – hogy a Bulava tesztek még intenzíven folytatódnának az idei hadrendbe állítás után is.

A Project 955, vagy ismertebb nevén Borej-osztály első egységének tengeri tesztjei a Fehér-tenger jegének olvadása, hajózásra alkalmassá válása után vehetik kezdetüket.

„A Bulava tesztjei egybe esnek majd a Yury Dolgoruky tesztjeivel, mely az úszó jégtáblák elolvadása után veszi kezdetét. Ez általában június második felét jelenti.” – tette mondandójához az altengernagy.

A Fehér-tenger műholdfelvétele
A NASA Terra (EOS AM-1) műholdjának ezen 2001 május 3-i felvételén jól látható, hogy a Fehér-tenger (balra lent) bizony még tud jeges lenni a tavasz beköszöntekor. (Nagyítható)