|

Oroszország: csak 8 ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáró hadrafogható

Ugyan Oroszország az Egyesült Államokhoz hasonló mennyíségű nukleáris meghajtású, ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárót (SSBN) tart hadrendben (USA: 14, Oroszország: 13), ám ez nem jelenti azt, hogy ennyit be is tud vetni. A Moscow Defense Brief főszerkesztője szerint erre mindössze 8 egység alkalmas.

Jelenleg az Északi és a Csendes-óceáni Flották között szétosztva 4 osztály egységei – Delta III, Delta IV, Typhoon, és a teljesen új Borej – találhatóak meg a listában, a következő megoszlás szerint:

  • Project 667BDR (Delta III): 5 egység1
  • Project 667BDRM (Delta IV): 6 egység2
  • Project 941 (Typhoon): 1 egység3
  • Project 955 (Borej): 1 egység4

[1] : Ezek egyike vélhetően kivonás előtt áll
[2] : Két egység épp felújítás alatt áll
[3] : A Borej-osztály fegyverzetének, a Bulava SLBM tesztjeire átépítve
[4] : Mivel a Bulva még nem hadrafogható (talán idén), ezért a Borej sem az, semmilyen körülmény közt sem

Ezen 2009. januári adatok alapján az orosz rakétahordozó tengeralattjárók összesen 172 ballisztikus rakétát hordoznak, melyeken összesen 612 robbanófej került elhelyezésre.

Nukleáris meghajtású rakétahordozó vonalon a Szeveromorszk központú Északi Flotta állományában csak Delta IV osztályú SSBN-ek találhatóak meg. Összesen 6 egység, melyből a felújítási munkálatok miatt jelenleg elvileg csak a következő 4 egység aktív: K-51 Verkhoturie, K-84 Jekatyerinburg, K-114 Tula, K-117 Brjanszk. Ezek közül már mindegyik átesett egy olyan felújításon és nagyjavításon, ami alatt most épp a K-18 Karélia és a K-407 Novomoszkovszk áll.

A K-114 Tula a felújítása során

A K-114 Tula a felújítása során ,

Az Északi Flotta állományába tartozik ezen felül az egykori 6 Typhoonból megmaradt 3 egység is. A TK-17 Arhangelszk és a TK-20 Szeversztal tartalékállományban tengeti mindennapjait és 2008-as hivatalos orosz bejelentés szerint szerencsésebb sorsú társuk, a Bulava rakéta tesztjeire átalakított TK-208 Dimitrij Donszkoj-jal ellentétben ezek sohasem lesznek képesek a Bulava hordozására. Esetleges aktív szolgálatba visszakerülésük esetén is csak robotrepülőgépek indítására vagy aknatelepítésre lesznek felkészítve.

A csendben szétrohadó TK-12 és TK-13. További képek: http://englishrussia.com/?p=2525

A csendben szétrohadó TK-12 és TK-13. További képek: http://englishrussia.com/?p=2525 ,

A Vlagyivosztok székhelyű Csendes-óceáni Flotta kötelékében Delta III-asok találhatóak meg. A 16. századhoz tartozó Delta III-asok (K-211 Petropavlovszk, K-223 Podolszk, K-433 Sv. Georgiy Pobedonosets, K-506 Zelenograd és az Északi Flottától felújítva áthelyezett K-44 Rjazan) bázisa a Kamcsatka-félszigeten található Avacsa-öböl.

Fagyoskodó Delta III-as

Fagyoskodó Delta III-as ,

Néhány fontosabb helyszínt feltüntettünk az alábbi interaktív térképen…

Orosz SSBN-ek nagyobb térképen való megjelenítése

Ha utánaszámolunk, akkor láthatjuk, hogy valóban 8 egységre jön ki a dolog. Az északi Flotta egységei közül ugye 2 szárazdokkban, a Csendes-óceáni Flotta egységei közül egy kivonás előtt, a Dimitrij Donszkij tesztelésre használva, az első Borej, Jurij Dolgorukij pedig még fegyvertelen. Ez így összesen 8 felfegyverzett és hadrafogható rakétahordozó.

A dologhoz persze hozzá tartozik, hogy a Borej-osztály első egysége még nincs igazán hadrendben. Továbbá hamarosan javulni fog a helyzett a nagyjavításból visszaérkező Deltákkal, valamint az újabb Borej-ek átadásával. A második Borej átadása 2010-re, hadrendbe állítása 2011-ben esedékes jelenleg.

3 hozzászólás “Oroszország: csak 8 ballisztikus rakétahordozó tengeralattjáró hadrafogható”

  1. No igen, remélhetőleg legalább az egyik Typhoon megússza és szépen kikalapált múzeumhajó lesz belőle. Az „original Typhoon” TK-17 vagy a TK-20, ha egy mód van rá, ne az átépített Dimitrij Donszkoj. De lehetne az is végső soron, úgyis az van elvileg a legjobb állapotban…