|

Megkezdheti a munkálatokat a 4. Borej-en a Szevmash

Tegnap a Szevmash hajógyár egy nyilatkozata került közlésre az orosz RIA Novosztyi hírportálon. Nem kell megijedni semmi rossz hírt nem közöltek, ellenkezőleg.

Egy számukra mindenképpen jó hírrel álltak elő, konkrétan azzal, hogy állambácsi elkezdte finanszírozni a negyedik Borej-osztályú rakétahordozó tengeralattjáró építési munkálatait, a hajógyár utasítást kapott az építési munkálatok 2009-es elkezdésére.

Korábban számos alkalommal foglalkoztunk a Borej-osztállyal, így vélhetően sokan fújják már a nótát, miszerint:

  • negyedik generációs SSBN
  • 2015-ig 8 egység
  • az első egység, a Yury Dolgoruky idén hadrendbe áll, most épp tengeri tesztjeire vár
  • további kettő – Alexander Nevsky, Vladimir Monomakh – építés alatt, ebből az előbbi idén, utóbbi 2011-ben kerül átadásra.
  • a Borej-re kifejlesztett nukleáris csapásmérő ököl, a Bulava bukdácsol még mindig…

A Szevmash egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a Védelmi Minisztérium felszólítására idén megkezdődik a munka a 4. egységen, de hogy pontosan mikor azt még nem lehet tudni. Vagy június vagy december.

Mindenesetre ha a2015-ig tényleg megfinanszírozzák mind a 8 egységet, akkor a Szevmashnak lesz dolga. Főleg, hogy 2015-ig két Yasen-osztályú egységet is tervezett Moszkva még pár éve.

A Szevmash hajógyár egyébként messze fen északon a Fehér-tenger mentén fekvő Szervánszkyk városában található. Éppen ez az oka annak, hogy a már bőven készen álló Yury Dolgoruky várhatóan csak júniusban kezdheti meg tengeri tesztjeit. Mint korábban írtuk ennek az az oka, hogy ott fent ilyenkor még gyakran jegesek „kissé” a vizek…

Sevmash műholdfelvételen
Ezen a 2007 szeptemberi felvételen a Szevmash hajógyár látható. Látszik a hányattatott sorsú, India számára átépítés alatt álló ex-Admiral Gorskov anyahajó is. (Nagyítható)

One Response to “Megkezdheti a munkálatokat a 4. Borej-en a Szevmash”