|

Érkezik a Rettenthetetlen testvére

Tavaly szeptemberben még úgy hivatkoztunk a Rettenthetetlen, avagy Neustrashimy fregattra, mint a Project 1154 Jasztreb-osztály egyetlen egysége -pontosabban bizonytalan ideig egyetlen egysége.

A Project 1154 vagy Jasztreb-osztályú rakétás fregatt első egységének építése még a Szovjetunió összeomlása előtt kezdődött meg. A Neustrashimy 1993-as hadrendbe lépésével az Orosz Haditengerészet újabb egységei közé tartozik. Az első körben 7 egység erejűre tervezett hajóosztály a Krivak-osztályt kezdte volna leváltani, ám a poszt-szovjet Oroszország gazdaságának hosszú-hosszú évekig tartó katasztrofális helyzete ezt (sem) tette lehetővé, így a 2. és 3. egységek, a Jaroszlav Mudry és a Tuman különböző stádiumokban várták sorsuk jobbra fordulását.

Jaroslav Mudry építés alatt
A Jaroslav Mudry a hajógyárban (Nagyítható)

A fent említett okokból majd 19 évre nyúló építési folyamat után azonban a Jaroszlav Mudry végre a hadrendbe állás közelébe került, hiszen jelenleg már a tengeri tesztjei folynak. Ez a nyilatkozatok alapján 2-3 hónapot vesz majd igénybe, és egy végső teszt koronázza majd. Ha utóbbin minden rendben lesz, akkor várhatóan ősszel az orosz haditengerészet, konkrétan a Balti Flotta egy új egységgel gyarapszik. Hozzátesszük, hogy itt van egy kis csúszás azért, lévén a Jaroszlav Mudry hadrendbe állításának dátumával kapcsolatban korábban áprilist emlegettek az oroszok. Mondjuk ennyi év üresjárat után pár hónap már igazán nem számít…

A Jaroslav Mudry

Korábbi sajtónyilatkozatok alapján a Neustrashimy egyébként május-június magasságában visszatér Szomália partjaihoz egy kis kalóznevelésre. Hazatérése vélhetően valamikor ősszel lesz esedékes, így ez azt is jelentheti, hogy a Jaroszlav Mudry egyből feladatot kap.


A Neustrashimy kapitánya beszél a szomáliai feladatkör lényegéről