|

Kilőtte az Onikszot a Szeverodvinszk

November 5-én a Szevmash sajtóközleményt hozott nyilvánosságra, mely szerint sikeresen befejeződtek az első Jaszeny-osztályú (Projekt 855), 4. generációs vadász-tengeralattjáró, a Szeverodvinszk gyári tesztjei.

A hajó még aznap kihajózott a nyílt tengerre, hogy hivatalosan megkezdje az állami teszteket, mely során lövészeteket is végrehajtott.

A K-329 Szeverodvinszk | Fotó: kuleshovoleg.livejournal.com/

A K-329 Szeverodvinszk | Fotó: kuleshovoleg.livejournal.com/ ,

Ahogy azt tegnap az Orosz Haditengerészet parancsnokságához közel álló tiszti forrás közölte a VPK orosz lap tudósítójával, még november 6-án végrehajtották az első Oniksz szuperszonikus robotrepülőgép indítását a tengeralattjáróról. A tesztkilövés sikeres volt, minden rendszer hibátlanul működött. Az ezt követő 2-3 napban további indításokat is végrehajtottak.

A forrás szavai szerint még 2010-ben tervezték az első Oniksz kilövését, de a fegyverrendszer és az indítókonténer technikai problémái miatt ez meghiúsult, Oniksz nélkül pedig a hajót nem akarta átvenni a hadiflotta, viszont ha a következő tesztek is sikeresek lesznek, akkor várhatóan már decemberben átveheti a tengeralattjárót az Orosz Haditengerészet.

Szerző: boki