|

Oroszország elkezdte a Topol-M sorozatgyártását

Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes tegnapi nyilatkozata szerint Oroszország elkezdte a Topol-M interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) sorozatgyártását.

Elértünk a stratégiai nukleáris erő és a taktikai komplexum modernizálásának egy új és nagyon lényeges szakaszához. Ezek nem prototípusok, hanem sorozatban gyártott példányok.” – idézi az orosz Interfax hírügynökség a miniszterelnök-helyettes Moszkvától mintegy 1 000 km-re keletre fekvő Udmurtia üzemében tartott beszédét, melyben Ivanov még megemlítette azt is, miszerint most elsősorban a siló telepítésű Topol-M komplexumokról beszél, de a többféle töltettel felfegyverezhető, illetve az Iskander-M rakéta hordozására is alkalmas mobil komplexumot is ide kell érteni.

A Topol-M, azaz NATO kódján SS-27 Oroszország legmodernebb, 3 fokozatú, szilárd hajtóanyagú ICBM rendszere. Silóba és mobil indítóplatformra egyaránt telepíthető, hatótávolsága mintegy 10 000 km. Az SS-26 NATO kódú Iskander-M a Scud rakéta utódjának is tekinthető. Kis hatósugarú (~400 km-re saccolt) taktikai csapásmérő eszköz.

Ivanov még tavaly júliusban jelentette be, hogy 2015-re az orosz haderő arzenáljában 69 Topol-M és mintegy 60 Iskander-M rakéta lesz megtalálható.