|

Megkezdődtek a Gripen E rakétatesztjei

Az újgenerációs Gripen, a JAS-39E prototípusa végrehjatotta az első lövészetet légiharc-rakétával.

2018 októberében az észak-svédországi Vidsel lőtéren a JAS-39E/F Gripen NG első, 39-8 jelzésű tesztgépével megkezdőtek az éleslövészetek, melynek keretében az új verzió először indított MDBA IRIS-T típusú légiharc-rakétát. A teszt keretében egy külső póttartály leválasztását is lepróbálták. A gyártó tájékoztatása szerint a tesztrepülések sikerrel zajlottak.

Forrás: Saab AB ,

A továbbfejlesztett Gripen erősebb hajtóműveket kapott, a General Electric F414 típusú erőforrás 98 kN tolóerő leadására képes, azaz közel 20 kN-nal erősebb, mint a régi Volvo RM12 sugárhajtómű. Megújult emellett a pilótafülke és az adatátviteli rendszer, a gép orrába Raven ES-05 típusú AESA radart, a szélvédő elé pedig SKYWARD-G IRST szenzort építettek. Szerkezetileg is módosult az új verzió, kiszélesítették a szívócsatornákat, valamint megváltoztatták a főfutók helyzetét is, ezáltal több üzemanyagnak lett hely, valamint nőtt a felfüggesztési pontok száma is. (Az újdonságokat a Gripen Demo elnevezésű repülő próbapadon már évek óta tesztelték.)

Forrás: Saab AB ,

Mint ismeretes, az első prototípust (“39-8” jelzésű tesztpéldány) 2016 májusában mutatták be a Nagyérdeműnek, a tesztelése 2016 decemberében kezdődött meg, míg első repülését 2017 júniusában hajtotta végre. Készülőben van két másik tesztpéldány is (39-9 és 39-10, jelenleg az összeszerelés különböző fázisában állnak), emellett készül egy tesztpéldány Brazília számára is, melyet a svéd berepülést követően leszállítják a dél-amerikai államnak további tesztelés céljából.