|

Levegőben a Szuper-Gripen – Képek és videó

Ahogy arról a HTKA facebook oldalán tegnap már több ízben beszámoltunk, végrehajtotta szűzrepülését a svéd típus továbbfejlesztett változatának első példánya.

A Saab AB még tavaly májusban mutatta be a JAS-39 Gripen továbbfejlesztett változatát, mely a földi tesztek és gurulópróbák után június 15-én, helyi idő szerint 10 óra 32 perckor végre a levegőbe emelkedett a linköpingi repülőtér futópályájáról. A 40 perces szárnyalás során a svéd gyár tesztpilótája, Marcus Wandt 13 000 lábas (4000 méteres) magasságba emelkedett és 300 csomós (555 km/h-s) sebességet ért el, mely során az alapvető repülési jellemzőket és rendszereket ellenőrizte, valamint – szűzrepüléseknél megszokottól eltérően – elvégezte a futómű behúzását és kiengedését is. Az első repülés a Saab közleménye szerint rendben lezajlott.

A Gripen E első repülése Saab AB,

A Saab AB eredetileg 2016 decemberére tervezte a típus szűzrepülését, de azt később 2017 második negyedévére halasztották a szoftverek alaposabb ellenőrzésére hivatkozva. Bár a berepülési program első részében nem használják ki teljesen a repülésvezérlő szoftvert, a tűzvezető rendszer pedig egyáltalán nem kerül alkalmazásra, a svéd szakemberek jobbnak látták azt, hogy már az első repülés előtt teljesen leellenőrizzék a polgári repülésben használt DD178C szabvány szerint készített, a korábbinál jóval méretesebb, bonyolultabb, milliónyi sorból álló kódrendszert, mellyel a berepülési program során időt és pénzt takarítanak meg. (Mindezeknek köszönhetően az új verzió berepülése és tesztelése egyharmaddal kevesebb idő és repülés alatt valósulhat meg az előző C/D verzióhoz viszonyítva, pedig akkor jóval kisebb volt a technológiai fejlődés az A/B változathoz képest.) Magát a szoftvert is tesztelték már repülés közben a Gripen Demo elnevezésű, 39-7 jelzésű demonstrátoron több más új berendezéssel, eszközzel és megoldással egyetemben.

A most első repülését végrehajtó, 39-8 jelzésű példány szolgál majd a sárkányszerkezet, a fedélzeti rendszerek és a repülésvezérlő szoftver teszteléséhez, a második prototípus (39-9) segítségével pedig a harcászati rendszereket próbálgatják majd. Készült egy földi tesztpéldány is, mely segítségével már több mint 150 repülést szimulálták már, valamint létezik egy avionika rendszer szimulátor, mellyel eddig 500 órát “repültek”. A harmadik és végső együléses prototípus (39-10) más a sorozatgyártású példányokkal megegyező megoldásokkal épül. Az első szériagép leszállítását a berepülési és tesztprogram végeztével, 2019-ben tervezik.

A továbbfejlesztett típusból Svédország 60 darab együléses Gripen E-t rendelt (de tervezik a mennyiség növelését), melyeket 2019 és 2026 között vehetnek át. A típus eddigi egyetlen exportmegrendelője Brazília, mely első körben 36 példányt rendelt, valamint kérésükre brazil-svéd kooperációban fejlesztik a kétüléses JAS-39F változatot is. A munkálatokban a brazil EMBRAER részéről közel 100 mérnök vesz részt, míg a Saab AB 20 kollégát delegált a dél-amerikai országba.

További képek és videó az eseményről:

Fórum hozzászólások

 • molnibalage
  Tekintve az eddigi áthajtóművezési programok sikerességét - MiG-27 + AL-31 vagy Mirage F.1 + RD33 - én erre nem fogadnék.

  Az F-15S --> SA és korábbi némi S átépítést leszámíva sikeres és nagyléptékű utólagos áthajtóműmvezés nem jut eszembe. Ráadásul az F-15S/SA esetén nem egyedi megoldás volt, hanem egy későbbi opció visszafelé alkalmazása, míg EJ200-as Gripen nem volt soha.

  Annyit nem számítana a harcászati képességek terén, hogy megérje. Ezért nincs EPE a Super Hornetben sem.
  Az indiai Jaguarokat nem hajtóművezték át sikeresen?
 • migfun
  Az indiai Jaguarokat nem hajtóművezték át sikeresen?
  Nem tudom. Ezt találtam egy gyorskereséssel.

  The Jaguar deployed by the IAF is powered by two Adour Mk 811 turbofan engines. The IAF will upgrade its 125 Jaguars by replacing the engines with either Adour Mk821s or Honeywell F125IN to improve performance, particularly at medium altitudes. The request for proposal (RFP) for the engine replacement was issued in October 2012.
  Az indiai végtelen történetek miatt nem tudom, hiogy akkor a DARIN III (?) programba végül beletették a hajtóműcserét vagy sem. a hajtómű nem erősebb, csak (?) korszerűbb. A support megszűnése miatt kell cserénlni, mert más már nem repül évtizedek óta a típussal.
 • molnibalage
  Nem tudom. Ezt találtam egy gyorskereséssel.  Az indiai végtelen történetek miatt nem tudom, hiogy akkor a DARIN III (?) programba végül beletették a hajtóműcserét vagy sem. a hajtómű nem erősebb, csak (?) korszerűbb. A support megszűnése miatt kell cserénlni, mert más már nem repül évtizedek óta a típussal.
  Köszönöm a gyors választ. Csak rémlett, hogy több, mint száz gépet akartak áthajtóművezni, de nem emlékeztem a végkifejletre...
 • molnibalage
  Rohadt jól néz ki, de így nincs rajta oldalt felségjelzés. Ez így szabályos? (Cseh gép a lajstroma alapján.)
  Lehet a szárny takarja a törzsre áttehették végül is. Egyébként a vezérsík tetejénél lévő "antenna-ház" oldalán mik azok az új "izék"...nálunk is van?...vagy volt eddig is?...
 • molnibalage

  Megtaláltam az említett cikket:
  http://jetplanes.blog.hu/2017/09/13/_eurokacsak_merlegen

  "Az Eurofighter Typhoon a leggyorsabb a tenderen résztvevő típusok közül mind forszázzsal, mind pedig anélkül, kedvező feltételek esetén függesztmény nélkül 1,4 Mach-al is repülhet „száraz” teljesítménnyel. A szenzor fúzió alacsonyabb szintű, az EW rendszerei pedig kevésbé potensek a Rafale-éhoz viszonyítva. Pedig már rendelkezik a huzalon vontatható rakéta csalival is, de ez úgy tűnik, hogy nem feltétlenül jelent előnyt. A Typhoon repülési jellemzői, teljesítménye, hatósugara ugyan kiváló, és megfelelt az elvárásoknak, de csapásmérő képességét nem ítélték kielégítőnek. Mint ismeretes, 2008 óta ez jelentősen változott. Hibául rótták fel, hogy egyszerre csak egy földi célpont támadható, ezen felül a típuson akkor még nem volt integrálva megfelelő kapacitású felderítő rendszer. Összességében a típus képességei a második helyre sorolták.

  A svéd Saab Gripen repülési teljesítménye, hatósugara, harci terhelhetősége, fegyverzet mennyisége nem volt kielégítő a svájci légierő szerint. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a legkisebb méretű, és egyetlen hajtóművel rendelkező típus, egyedül a felderítő kapacitását értékelték jóra, mivel a Reccelite konténer integrációja megtörtént. (ez a Litening egyik változata). Hiányolták a radar és az EW rendszer közötti együttműködést (szenzor fúzió), a jó pontok között volt viszont a pilótafülke kialakítása, összességében mégis a legkevésbé megfelelőnek ítélték a típust.

  Számszerű adatokat nem közöltek a nyilvánosságra került anyagban, azonban arányokat igen. 1-től 9-ig pontozták a különböző képességeket, ezen belül hat pontnál volt a referencia vonal, vagyis a meglévő és akkor már tíz éve szolgálatban álló Hornet által nyújtott képesség.

  A légierendészeti, légtérszuverenitási feladatkörnél tíz különféle paramértert vettek figyelembe, ezek alapján a Rafale volt legjobb 6,7 ponttal, a Typhoon-t 6,2-re értékelték, a Gripen pedig 4,2 lett, azaz lényegesen a Hornet alatt teljesített. Mindez még annak ellenére is igaz, hogy a svéd gép radarja némileg nagyobb távolságból derítette fel a teszt repülések során a Hornet-et, mint fordítva, bár az igazsághoz tartozik, hogy a svájciak nem kapták meg az USA-tól a reflexió csökkentő csomagot, amely kb. 20%-al csökkenti a gép felderíthetőségét.

  Felderítő bevetésen a Rafale értékelése 7,57 lett a Typhoon volt ezen a téren a leggyengébb 5,14-el, a Gripen-t 5,39-re pontozták, és érdekes módon a csapásmérő feladatnál is második lett a svéd típus, kismértékben megelőzte a Typhoon-t az 5,13 pontjával, mivel a közös európai gép akkori szériái még alacsonyabb szinten voltak képesek földi célok elleni bevetésre. Érdekes ugyanakkor, hogy a Hornet-et ezen a téren is többre értékelték, mint a később kifejlesztett európai gépeket.

  Az összehasonlító elemzés azonban a jövő lehetőségeivel is számolt. Komoly légierőknél a harci repülőgép képességeinek fejlesztése folyamatos, egyre újabb szoftverekkel, fegyver integrációkkal javítják a potenciált. A svájciak ezt is figyelembe vették, a Rafale esetében a Dassault 18 továbbfejlesztési területet jelölt meg, az Eurofighter konzorcium 25 módosítást jelentett be, míg a svédek nem kevesebb, mint 98 változtatást terveztek, aminek végeredménye az említett JAS-39E/F Gripen NG lesz. A tervezett paramétereket is összevetették, mégpedig az ugyancsak korszerűsítés alatt álló svájci Hornet-ek már meglévő, vagy közeljövőben realizálódó képességeivel.

  Ennek alapján a sorrend nem változott. A légirendészeti feladatkörnél a Rafale 6,98, a Typhoon 6,48, a Gripen NG pedig 5,33 pontos kapott, vagyis még mindig nem éri el a Hornet-et.

  Védővadászként (DCA) a Rafale 7,28, a Typhoon 6,49, az NG 5,68 pontot kapott, OCA bevetésen ugyanebben a sorrendben 7,41, 6,54, 5,62 volt az értékelés eredménye. A felderítő és csapásmérő képesség hasonlóan alakult, összességében az a következtetés vonható le, hogy hosszabb távon a Gripen NG megközelíti az F/A-18C/D Hornet képességeit szinte minden területen, kivéve természetesen teherbírását, a fegyverzet mennyiségét.

  DCA (Defensive Counter Air) azaz egyszerűsítve légvédelmi feladatnál is a Rafale teljesített a legjobban 7 ponttal, a Typhoon egyenlőnek bizonyult a Hornet-el 6 ponttal, a Gripen-t pedig 4,6-ra értékelték. Hozzá kell tenni, hogy a tesztelés idején még gyerekcipőben jártak az európai fejlesztésű sisakdisplay rendszerek, az amerikai JHMCS és az AIM-9X viszont már ott volt a svájci Hornet-ek eszköztárában.

  OCA (Offensive Counter Air) vagy egyszerűsítve a támadó kötelékek fedezését, védelmét jelentő vadász bevetésen is a Rafale teljesít a legjobban 7,12 ponttal, a Typhoon kissé jobb mint a Hornet 6,21 ponttal, a Gripen viszont csak 4,77-et kapott."
 • fip7
  molnibalage

  Megtaláltam az említett cikket:
  http://jetplanes.blog.hu/2017/09/13/_eurokacsak_merlegen

  "Az Eurofighter Typhoon a leggyorsabb a tenderen résztvevő típusok közül mind forszázzsal, mind pedig anélkül, kedvező feltételek esetén függesztmény nélkül 1,4 Mach-al is repülhet „száraz” teljesítménnyel. A szenzor fúzió alacsonyabb szintű, az EW rendszerei pedig kevésbé potensek a Rafale-éhoz viszonyítva. Pedig már rendelkezik a huzalon vontatható rakéta csalival is, de ez úgy tűnik, hogy nem feltétlenül jelent előnyt. A Typhoon repülési jellemzői, teljesítménye, hatósugara ugyan kiváló, és megfelelt az elvárásoknak, de csapásmérő képességét nem ítélték kielégítőnek. Mint ismeretes, 2008 óta ez jelentősen változott. Hibául rótták fel, hogy egyszerre csak egy földi célpont támadható, ezen felül a típuson akkor még nem volt integrálva megfelelő kapacitású felderítő rendszer. Összességében a típus képességei a második helyre sorolták.

  A svéd Saab Gripen repülési teljesítménye, hatósugara, harci terhelhetősége, fegyverzet mennyisége nem volt kielégítő a svájci légierő szerint. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a legkisebb méretű, és egyetlen hajtóművel rendelkező típus, egyedül a felderítő kapacitását értékelték jóra, mivel a Reccelite konténer integrációja megtörtént. (ez a Litening egyik változata). Hiányolták a radar és az EW rendszer közötti együttműködést (szenzor fúzió), a jó pontok között volt viszont a pilótafülke kialakítása, összességében mégis a legkevésbé megfelelőnek ítélték a típust.

  Számszerű adatokat nem közöltek a nyilvánosságra került anyagban, azonban arányokat igen. 1-től 9-ig pontozták a különböző képességeket, ezen belül hat pontnál volt a referencia vonal, vagyis a meglévő és akkor már tíz éve szolgálatban álló Hornet által nyújtott képesség.

  A légierendészeti, légtérszuverenitási feladatkörnél tíz különféle paramértert vettek figyelembe, ezek alapján a Rafale volt legjobb 6,7 ponttal, a Typhoon-t 6,2-re értékelték, a Gripen pedig 4,2 lett, azaz lényegesen a Hornet alatt teljesített. Mindez még annak ellenére is igaz, hogy a svéd gép radarja némileg nagyobb távolságból derítette fel a teszt repülések során a Hornet-et, mint fordítva, bár az igazsághoz tartozik, hogy a svájciak nem kapták meg az USA-tól a reflexió csökkentő csomagot, amely kb. 20%-al csökkenti a gép felderíthetőségét.

  Felderítő bevetésen a Rafale értékelése 7,57 lett a Typhoon volt ezen a téren a leggyengébb 5,14-el, a Gripen-t 5,39-re pontozták, és érdekes módon a csapásmérő feladatnál is második lett a svéd típus, kismértékben megelőzte a Typhoon-t az 5,13 pontjával, mivel a közös európai gép akkori szériái még alacsonyabb szinten voltak képesek földi célok elleni bevetésre. Érdekes ugyanakkor, hogy a Hornet-et ezen a téren is többre értékelték, mint a később kifejlesztett európai gépeket.

  Az összehasonlító elemzés azonban a jövő lehetőségeivel is számolt. Komoly légierőknél a harci repülőgép képességeinek fejlesztése folyamatos, egyre újabb szoftverekkel, fegyver integrációkkal javítják a potenciált. A svájciak ezt is figyelembe vették, a Rafale esetében a Dassault 18 továbbfejlesztési területet jelölt meg, az Eurofighter konzorcium 25 módosítást jelentett be, míg a svédek nem kevesebb, mint 98 változtatást terveztek, aminek végeredménye az említett JAS-39E/F Gripen NG lesz. A tervezett paramétereket is összevetették, mégpedig az ugyancsak korszerűsítés alatt álló svájci Hornet-ek már meglévő, vagy közeljövőben realizálódó képességeivel.

  Ennek alapján a sorrend nem változott. A légirendészeti feladatkörnél a Rafale 6,98, a Typhoon 6,48, a Gripen NG pedig 5,33 pontos kapott, vagyis még mindig nem éri el a Hornet-et.

  Védővadászként (DCA) a Rafale 7,28, a Typhoon 6,49, az NG 5,68 pontot kapott, OCA bevetésen ugyanebben a sorrendben 7,41, 6,54, 5,62 volt az értékelés eredménye. A felderítő és csapásmérő képesség hasonlóan alakult, összességében az a következtetés vonható le, hogy hosszabb távon a Gripen NG megközelíti az F/A-18C/D Hornet képességeit szinte minden területen, kivéve természetesen teherbírását, a fegyverzet mennyiségét.

  DCA (Defensive Counter Air) azaz egyszerűsítve légvédelmi feladatnál is a Rafale teljesített a legjobban 7 ponttal, a Typhoon egyenlőnek bizonyult a Hornet-el 6 ponttal, a Gripen-t pedig 4,6-ra értékelték. Hozzá kell tenni, hogy a tesztelés idején még gyerekcipőben jártak az európai fejlesztésű sisakdisplay rendszerek, az amerikai JHMCS és az AIM-9X viszont már ott volt a svájci Hornet-ek eszköztárában.

  OCA (Offensive Counter Air) vagy egyszerűsítve a támadó kötelékek fedezését, védelmét jelentő vadász bevetésen is a Rafale teljesít a legjobban 7,12 ponttal, a Typhoon kissé jobb mint a Hornet 6,21 ponttal, a Gripen viszont csak 4,77-et kapott."
  A Typhoon esetén rejtély, hogy mit mivel vetettek össze. Már a Tornado GR.4 is képes volt Brimstone rakétával többszörös szimultán célleküzdésre. Akkor a TR3A vagy TR3B ne tudna...?
 • Az alapján, hogy 2012-ben lett ebből botrány a teszt valamikor 2010 környékén zajlott.
  És 2008-ban repült először a Trache 2 verzió.
  2014-ben kaptak a gépek először brimstone-t.
  Szerintem a tenderen a gépek block 8 vagy 10-s verziók lehettek maximum.
  "
  Tranche 1[edit]
  Initial Operational Capability, Basic Air Defence Capability
  Block 2
  Air-to-air capabilities
  Block 5
  Air-to-air and air-to-ground capabilities, Final Operational Capability (FOC) standard. All Tranche 1 aircraft are being upgraded to Block 5 capability through the Retrofit 2 (R2) programme.[10]
  Tranche 2[edit]
  Block 8
  New hardware standard with new mission computer
  Block 10
  Enhanced Operational Capability (EOC) 1, improved DASS, IFF Mode 5, Rangeless ACMI
  Air/Air - AIM-120C-5 AMRAAM, IRIS-T digital
  Air/Ground - GBU-24, GPS-guided weapons, ALARM, Paveway III & IV, Rafael LITENING III
  Block 15
  EOC 2
  Air/Air - METEOR,
  Air/Ground - TAURUS, Storm Shadow, Brimstone
  Block 20
  EOC 3
  Tranche 3A[edit]
  Latest production standard incorporating EOC 3 and hardware support for EOC 4[11][12]
  Conformal fuel tanks, fibre optic cabling and computer upgrade, AESA Radar, defensive system upgrades
  Air/Ground - SPEAR 3, Marte-ER, LITENING IV & V"
 • molnibalage
  A Typhoon esetén rejtély, hogy mit mivel vetettek össze. Már a Tornado GR.4 is képes volt Brimstone rakétával többszörös szimultán célleküzdésre. Akkor a TR3A vagy TR3B ne tudna...?
  Ennél a típusnál semmi sem lepne már meg.
 • molnibalage
  A Typhoon esetén rejtély, hogy mit mivel vetettek össze. Már a Tornado GR.4 is képes volt Brimstone rakétával többszörös szimultán célleküzdésre. Akkor a TR3A vagy TR3B ne tudna...?
  A cikk szerint azzal a verziójú EF2000 vetették össze ami akkor rendelkezésre állt szóval kb az osztrák gépek színvonalával.
 • molnibalage
  A Typhoon esetén rejtély, hogy mit mivel vetettek össze. Már a Tornado GR.4 is képes volt Brimstone rakétával többszörös szimultán célleküzdésre. Akkor a TR3A vagy TR3B ne tudna...?
  Emlékeim szerint, nem tudta....
 • Gripen E széles műszerfal működés közben.


  A magyar Gripenek már egyszer meghosszabbított lízingje 2026-ban jár le.
  Az idő tájt már - függetlenül attól hogy megvesszük a gépeket, vagy megint meghosszabbítjuk a lízinget - érdemes lenne modernizálni az avionikát (ld. fenti videó), a radart, EW és MAW rendszereket, kijelzős sisakot és új fegyverzettet (Meteor, Iris-t) venni.
 • Szóval akkor a HUD nélküli verzió lett végül a befutó. Eszerint akkor rá kell feküdni nekik is a megfelelően működő sisakkijelzőre, nem tudom, a Cobra rendszer hogy áll, van-e vele olyan gond, mint az F-35-ösével volt a korai időszakban.
  Viszont a Gripen E-ről jóideje nem hallani semmit, ez a Martin, aki úgy mutatkozik be, hogy korábban volt Gripen pilóta, viszont sanszosan azonos azzal, aki az első felszállást repülte az E-vel.
  Mi lett vele? Miért a múlt idő és miért nem hallani mostanság az E berepüléseiről semmit?
 • Allesmor Obranna
  Szóval akkor a HUD nélküli verzió lett végül a befutó.
  Nem a HUD képe van kivetítve a vászonra? Még az üveg kontúrja is megvan, egyszerűbb lehet így megoldani, mint belerakni fizikailag az üveget.
 • Allesmor Obranna
  Viszont a Gripen E-ről jóideje nem hallani semmit, ez a Martin, aki úgy mutatkozik be, hogy korábban volt Gripen pilóta, viszont sanszosan azonos azzal, aki az első felszállást repülte az E-vel.
  Mi lett vele? Miért a múlt idő és miért nem hallani mostanság az E berepüléseiről semmit?
  Valószínűleg nem ütötte meg a média figyelmének küszöbszintjét.

  Flight Global 2018 május 17:

  "We are preparing for the next phase of flight trials – that is, external stores," says Jonas Hjelm, head of Saab's aeronautics business unit. Since the first prototype's flight debut in June 2017, the programme has remained on track, he says, with recent milestones including achieving supersonic flight.
 • Cifu
  Valószínűleg nem ütötte meg a média figyelmének küszöbszintjét.

  Flight Global 2018 május 17:

  "We are preparing for the next phase of flight trials – that is, external stores," says Jonas Hjelm, head of Saab's aeronautics business unit. Since the first prototype's flight debut in June 2017, the programme has remained on track, he says, with recent milestones including achieving supersonic flight.
  Érdekesen fűnívóban marketingelik a svédek ezt az Echo projektet.
 • Lehet hogy már volt (nem volt türelmem visszanézni)…
  Gripen futómű tesztelése három nézetből.


Ugrás a fórum topichoz