|

Levegőben a Szuper-Gripen – Képek és videó

Ahogy arról a HTKA facebook oldalán tegnap már több ízben beszámoltunk, végrehajtotta szűzrepülését a svéd típus továbbfejlesztett változatának első példánya.

A Saab AB még tavaly májusban mutatta be a JAS-39 Gripen továbbfejlesztett változatát, mely a földi tesztek és gurulópróbák után június 15-én, helyi idő szerint 10 óra 32 perckor végre a levegőbe emelkedett a linköpingi repülőtér futópályájáról. A 40 perces szárnyalás során a svéd gyár tesztpilótája, Marcus Wandt 13 000 lábas (4000 méteres) magasságba emelkedett és 300 csomós (555 km/h-s) sebességet ért el, mely során az alapvető repülési jellemzőket és rendszereket ellenőrizte, valamint – szűzrepüléseknél megszokottól eltérően – elvégezte a futómű behúzását és kiengedését is. Az első repülés a Saab közleménye szerint rendben lezajlott.

A Gripen E első repülése Saab AB,

A Saab AB eredetileg 2016 decemberére tervezte a típus szűzrepülését, de azt később 2017 második negyedévére halasztották a szoftverek alaposabb ellenőrzésére hivatkozva. Bár a berepülési program első részében nem használják ki teljesen a repülésvezérlő szoftvert, a tűzvezető rendszer pedig egyáltalán nem kerül alkalmazásra, a svéd szakemberek jobbnak látták azt, hogy már az első repülés előtt teljesen leellenőrizzék a polgári repülésben használt DD178C szabvány szerint készített, a korábbinál jóval méretesebb, bonyolultabb, milliónyi sorból álló kódrendszert, mellyel a berepülési program során időt és pénzt takarítanak meg. (Mindezeknek köszönhetően az új verzió berepülése és tesztelése egyharmaddal kevesebb idő és repülés alatt valósulhat meg az előző C/D verzióhoz viszonyítva, pedig akkor jóval kisebb volt a technológiai fejlődés az A/B változathoz képest.) Magát a szoftvert is tesztelték már repülés közben a Gripen Demo elnevezésű, 39-7 jelzésű demonstrátoron több más új berendezéssel, eszközzel és megoldással egyetemben.

A most első repülését végrehajtó, 39-8 jelzésű példány szolgál majd a sárkányszerkezet, a fedélzeti rendszerek és a repülésvezérlő szoftver teszteléséhez, a második prototípus (39-9) segítségével pedig a harcászati rendszereket próbálgatják majd. Készült egy földi tesztpéldány is, mely segítségével már több mint 150 repülést szimulálták már, valamint létezik egy avionika rendszer szimulátor, mellyel eddig 500 órát „repültek”. A harmadik és végső együléses prototípus (39-10) más a sorozatgyártású példányokkal megegyező megoldásokkal épül. Az első szériagép leszállítását a berepülési és tesztprogram végeztével, 2019-ben tervezik.

A továbbfejlesztett típusból Svédország 60 darab együléses Gripen E-t rendelt (de tervezik a mennyiség növelését), melyeket 2019 és 2026 között vehetnek át. A típus eddigi egyetlen exportmegrendelője Brazília, mely első körben 36 példányt rendelt, valamint kérésükre brazil-svéd kooperációban fejlesztik a kétüléses JAS-39F változatot is. A munkálatokban a brazil EMBRAER részéről közel 100 mérnök vesz részt, míg a Saab AB 20 kollégát delegált a dél-amerikai országba.

További képek és videó az eseményről: