|

Gripen Demo: sikeres tesztrepülés az IRST szenzorral

A Gripen Demonstrator végrehajtotta az első sikeres tesztrepülést a SELEX Galileo által létrehozott SKYWARD-G IRST (Infra Red Search and Track) szenzorral, amelyet a tervek szerint a Gripen E-re is felszerelnek. Az IRST előnye, hogy nem ad ki jelet, így anélkül, hogy megmutatná a gép valós helyzetét, észrevétlenül deríti fel, követ és azonosít mindenfajta célpontot.

„Az első repülés, amelyet a Gripen Demo tesztgéppel végeztünk IRST alkalmazásával rendkívül jó eredménnyel zárult. Többféle célpontot derítettek fel, követtek és azonosítottak és a rendszer az elvárásoknak megfelelően kiválóan működött. Az IRST a Gripen E új szenzora, amely lehetővé teszi, hogy a pilóta több irányba, nagy távolságot belásson”- mondta Hans Einerth ezredes a Saabtól.

Forrás: Saab AB

Forrás: Saab AB ,

A tesztrepülés célja az volt, hogy ellenőrizzék az IRST funkcióit és azok integrációjának lehetőségét a Gripen E típusra. Az integrációs és a fejlesztési munkák a tervek szerint zajlanak.

Az SELEX Galileo által létrehozott SKYWARD-G IRST egy passzív szenzor, amely a gép orrán, a kabin előtt található. Passzív mivoltából adódóan nem ad ki jelet, így anélkül, hogy megmutatná a gép valós helyzetét, észrevétlenül deríti fel, követ és azonosít mindenfajta célpontot és alacsony radar-keresztmetszetű légi célpontok – például „lopakodók” – ellen rendkívül hasznos. A szenzor számtalan dolgot felismer, például egy másik repülőgép, helikopter, illetve egyéb földön, vagy vízen elhelyezkedő tárgy hőkibocsátását.

Forrás: Saab AB

Forrás: Saab AB ,

A Gripen E teljesítménye lényegesen túlszárnyalja az előző típusokét. Erősebb a hajtóműve, nagyobb a hatótávolsága, több fegyverzettel és új elektronikus fázisvezérlésű radarral rendelkezik, emellett fejlettebb az avionikája is.

A JAS-39 Gripen ma a következő öt nemzet légvédelmének képezi a gerincét: Svédország, Dél-Afrika, Cseh Köztársaság, Magyarország és Thaiföld. Emellett a nagy-britanniai Birodalmi Teszt Pilóta Iskola (Empire Test Pilot School) is Gripent alkalmaz a jövő tesztpilótái képzése során.