|

Törökországot továbbra is érdekli európai légvédelmi rendszer

Akik az elmúlt 3-4 évben valamennyire nyomon követték a török légvédelmi beszerzés ügyét azok előtt tiszta, hogy nem egy egyszerű történetről van szó. A háttérben jelentős részben az húzódik meg, hogy Ankara az egyébként is nagy erőkkel fejlesztett hadiparát tovább segítse – azaz technológiai transzferben gondolkodtak, gondolkodnak.

Ez az amerikai és európai NATO partnereikkel eleinte nem jött össze, így 2013 őszén bejelentették, hogy kínai légvédelmi rendszert szereznek be. A felvetésre nem reagált jól a NATO, a törökök a rájuk gyakorolt nyomás hatására hamarosan védekező kommunikációba kezdtek, pár nap eltelte után jelezve, hogy igazából nem is végleges a döntés és készek újraértékelni az ajánlatokat.

1 évvel az eredeti bejelentést követően már érződött a kifelé hátrálás, hogy a kínaiakkal folytatott tárgyalások nem fogják meghozni a várt eredményt, a technológiai transzfert. Az akkori hivatalos török közlemény kitért arra, hogy bár folytatódnak az egyeztetések Kínával, újból tárgyalásokba kezdtek a 2. helyen álló francia – olasz EUROSAM-mel, mely újabb ajánlatot adott az SAMP/T Aster 30-al kapcsolatban. Végül 2015 novemberében lett lényegében hivatalos, hogy Törökország nem szerez be HQ-9 nagy hatótávolságú légvédelmi rendszert Kínától hanem inkább önerőből oldaná meg. Utóbbi mellékzöngét már a rákövetkező hónapban az követte, hogy lehet, hogy mégis inkább kész rendszert vásárolnának.

A dobott kínai és az újraindított európai és amerikai vonal állóvizébe robbantak be az oroszok, mikor a török védelmi minisztérium arról kommunikált, miszerint Moszkvával sikeresen lezárták a technológiai jellegű kérdéseket, az Sz-400-as légvédelmi rendszer árcédulája kapcsán puhítják egymást. Kapcsolódó fejlemény egy múlt csütörtöki sajtóértesülés, melyben megszellőztetésre került egy állítólagos ár és a török védelmi ipar részvétele.

És akkor most az újabb csavar. Ezen nem hivatalos információ mellé állítsuk Fikri Işık török védelmi miniszter másnapi nyilatkozatát, miszerint aznap együttműködési megállapodást írtak alá a francia – olasz Eurosam konzorciummal a SAMP/T Aster 30 nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer gyártásáról, fejlesztésébe bekapcsolódásról.

A Eurosam az MBDA Missile Systems és a Thales együttműködése nyomán jött létre az 1990-es évek derekán, s ekkor kezdődött az Aster rakéták fejlesztése is. Jelenleg két változata létezik ezeknek: az Aster 15 rövid/közepes hatótávolságú, földi és vízi telepíthetőségű, repülőgépek és nem-ballisztikus rakéták ellen alkalmazható, míg az Aster 30 már ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. A SAMP/T rendszer utóbbira támaszkodik, mivel hatótávolsága 3 és 120 kilométer közötti, maximális repülési magassága pedig 20 km.

Aster 30 SAMP/T indítás. © MBDA / 2008,