|

Sikeresen tesztelték a SAMP/T rendszert

Az Amerikai Egyesült Államok európai rakétavédelmi programjával kapcsolatban az elmúlt években tömkelegével jelentek meg hírek a sajtóban, és ez még így is marad jó ideig. A kontinensünk területére telepítendő amerikai anti-ballisztikus rakéták mellett azonban Európa rakétavédelmét saját fejlesztésű fegyverek is segíthetik majd, melyek közül a legígéretesebb és a legelőrehaladottabb állapotban lévő a Eurosam vállalat által gyártott SAMP/T rendszer, mellyel a múlt hónapban első ízben hajtottak végre sikeres elfogási tesztet egy ballisztikus rakéta ellen.

A Eurosam az MBDA Missile Systems és a Thales együttműködése nyomán jött létre az 1990-es évek derekán, s ekkor kezdődött az Aster rakéták fejlesztése is. Jelenleg két változata létezik ezeknek: az Aster 15 rövid/közepes hatótávolságú, földi és vízi telepíthetőségű, repülőgépek és nem-ballisztikus rakéták ellen alkalmazható, míg az Aster 30 már ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. A SAMP/T rendszer utóbbira támaszkodik, mivel hatótávolsága 3 és 120 kilométer közötti, maximális repülési magassága pedig 20 km.

Aster 30 Block 1 rakéta indítása (Forrás) ,

Az első olyan tesztet, mely során a SAMP/T rendszer egy ballisztikus rakétát fogott el és semmisített meg, Franciaországban hajtották végre még a múlt hónapban, ám eddig nem hozták nyilvánosságra az információt. A Délnyugat-Franciaországban, Biscarosse település közelében található DGA Rakétakísérleti Központ október 18-án bonyolította le a kísérletet, mely során egy Aster 30 Block 1 rakétával semmisítettek meg egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Így tehát a SAMP/T hivatalosan is az első olyan európai rakétavédelmi rendszerré avanzsált, mely már képes ballisztikus rakéták lelövésére is.

Maga a SAMP/T rendszer természetesen nem csak a rakétákból áll. Egyik legfontosabb összetevője a Thales 3 dimenziós Arabe PESA lokátor, mely 8 és 13 GHz közötti X-sávban működik. A radar vízszintesen 360 fokos detektálást biztosít, függőlegesen -5 és +90 fok közöttit. Egyszerre 100 cél követésére képes, eközben pedig 16 Aster rakétát vezethet célra. Az elektronikus zavarás ellen impulzussűrítést és gyors frekvencia-mozgatást használ. A SAMP/T detektálási távolsága az Arabe segítségével 600 km.

Az Aster 30 Block 1 pedig az alap rakéta továbbfejlesztett változata, melyet külön a SAMP/T igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. Az indítás után először egy Fiat Avio szilárd hajtóanyagú hajtómű gyorsítja a rakétát 3,5 másodpercig, eközben tolóerő-vektorálás segítségével precíziós manőverezést is végezhet. Ezután a 2,3 méter hosszú, 340 kg tömegű első fázis leválik, helyét a 110 kg-os második hajtómű veszi át, mely szintén szilárd hajtóanyagú. Itt már a rakétatest körül elhelyezett, téglalap alakú vezérsíkok végzik az irányzást.

A SAMP/T rendszer indítóegysége (Forrás) ,


Precíziós irányítórendszerének köszönhetően az Aster 30 Block 1 szórásképe a cél 2 méteres körzetén belül található, amin belül a 15 kg-os robbanófej gond nélkül megsemmisítheti a célt.

A Francia Légierő a jövő föld-levegő rakétacsaládjának egyik legfontosabb elemét látja a típusban. Jelenleg 15 SAMP/T rendszerre van megrendelésük, emellett az Olasz Hadsereg is szeretne rendszerbe állítani belőle 10-et.

4 hozzászólás “Sikeresen tesztelték a SAMP/T rendszert”

  1. Ez megint szép és jó hazánk a francia csapat légvédelmi kütyüvel tudtommal megjárta.
    Ha jól is működik akkor is mennyibe kóstálni?

    Gondolom S-300 PUM2-nek is van olyan verziója ami legalább fázis vezérelt radarral dolgozik.

    Valamint gondolom mindenki rendszerebe gondolkodik oroszok az S-300 mellé tudnak még szállítani Tor rendszert is és társait.

    Oroszok rakétatechnikába nem hülyék ezért engem ennél a francia eszköznél a mérete is zavar. S-300 rakéták mérete gondolom nagyobbak.