|

Törökország kifelé hátrál a kínai légvédelmi beszerzésből

Olvasóink talán emlékeznek arra, hogy Ankara 2013 szeptemberének végén, azaz lassan 1 évvel ezelőtt azzal sokkolta a NATO-t, hogy a nagy hatótávolságú török légvédelmi rendszer szállítójának a kínaiakat nevezte meg, a 2. és 3. helyre sorolva az európai EUROSAM-et, illetve az amerikai Lockheed Martin – Raytheon párost.

Abszolúte érthető módon a NATO reakciója gyorsan érkezett, ahogy aztán a törökök is elég gyorsan védekező pozíciót vettek fel, a döntés nem végleges voltára hivatkozván. Az eltelt hónapok eseményei közé tartozik, hogy egyrészt tovább puhították a törököket, – értsd: a nyugati védelmi cégeken keresztüli, a török védelmi szektor fejlesztéséből történő kivonulás állítólagos belengetése – másrészt több alkalommal is meghosszabbításra került az újabb ajánlatok benyújthatóságának határideje. Konkrétan 5 alkalommal, a dátum jelenleg pedig 2014. december 31.

Ám most nem is ez a lényeg, hiszen a friss hírek arra engednek következtetni, hogy így, vagy úgy, de Ankara a kínai lehetőség ejtésére készül. A napokban felső körökből még nem hivatalosan, majd a wales-i NATO csúcsról hazaérkezett török elnöktől hivatalos megerősítés érkezett arról, hogy a kínai féllel folytatott tárgyalások elnehezültek a gyártás és technikai transzfer kérdésköréhez érkezéskor, így a törökök már nem tartják olyan jó lehetőségnek a kínai CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corp.) HQ-9-ről szóló ajánlatát. Nos, hogy ez valóban így van-e, vagy csak amolyan fedősztori, annak eldöntését a kedves olvasóra bízzuk.

A hivatalos török közlemény alapján bár folytatódnak a kínaiakkal a tárgyalások időközben újból aktív egyeztetések folynak a 2. helyen álló francia – olasz EUROSAM-mel, mely újabb ajánlatot adott az SAMP/T Aster 30-al kapcsolatban.

Aster 30 rakéta indul az Aster SAMP/T légvédelmi rendszer indítóállásából egy taktikai ballisztikus rakéta napjának elrontására. Ez a fotó konkrétan azon tesztről készült, mikor a francia - olasz rendszer először hajtott végre ilyesmit. | Fotó: DGA

Aster 30 rakéta indul az Aster SAMP/T légvédelmi rendszer indítóállásából egy taktikai ballisztikus rakéta napjának elrontására. Ez a fotó konkrétan azon tesztről készült, mikor a francia – olasz rendszer először hajtott végre ilyesmit. | Fotó: DGA ,