|

Pénzügyi vonalon zajlanak az egyeztetések a török Sz-400 beszerzésről

Fikri Isik török védelmi miniszter tegnap úgy nyilatkozott a török köztévének, hogy az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer beszerzése kapcsán már lezártak mindenféle technikai jellegű kérdést, jelenleg a pénzügyi lehetőségek egyeztetése zajlik.

„Törökország tisztában van azzal, hogy az Sz-400 rendszer megvásárlása esetén nincs lehetőség annak a NATO légvédelmi rendszerébe illesztésre.” – tette hozzá a török védelmi miniszter.

Recep Tayyip Erdoğan május elején, Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyinnal – a két államfő találkozójának témái között szerepelt az aktuálisan legmodernebb orosz  légvédelmi rendszer Törökország általi megvásárlása is. Kapcsolódóan a múlt hónapban orosz részről olyan nyilatkozat látott napvilágot, miszerint Moszkvának nem áll szándékában hitelt nyújtania Ankarának a rendszer megvásárlásához.

Ismert lehet, hogy a NATO tag Törökország légvédelmének korszerűsítése kapcsán hosszabb ideje borzolja a katonai szövetség idegeit azáltal, hogy előbb kínai, majd az abból kihátrálást követően most orosz megoldást tervez hadrendbe állítani amerikai, vagy európai megoldások helyett. A török védelmi miniszter egy korábbi nyilatkozata alapján Ankara azon az állásponton van, miszerint nem kaptak versenyképes árat NATO tagállam fejlesztette légvédelmi rendszerre.

Fotó: Vitalij Kuzminy ,