|

Iron Spear 2019

Az áprilisi fordulót követően október 7. -13. között zajlott az idei 2. Iron Spear hadgyakorlat a Balti országok, illetve Lengyelország területén állomásozó NATO erők részvételével.

1 célpont, 24 harckocsi.

A közös gyakorlatok zárásaként a Lettországban települt erőket vezető kanadaiak szervezésében október 11-12 között egy 2 napos harckocsizós megmérettetés is zajlott. A 8 NATO tag összesen 24 harckocsijával futó eseményről látványos videók találhatóak a közösségi oldalakon – ezekből szemezgettünk most.

Összesítettben a versenyt a franciák nyerték (Leclerc), a dobogó második helyét a norvégok szerezték meg (Leopard 2A4), míg a harmadik legjobb eredményt az amerikaik érték el.

A Lengyelországban települt NATO erők Twitter oldala szerint ugyanakkor a 3. hely a lengyeleké lett. Az mindenesetre biztos, hogy a lengyel harckocsizók nem Leopard 2-vel, hanem PT-91 harckocsijaikkal vettek részt a hadgyakorlaton.

Magán a hadgyakorlaton persze a harckocsizók mellett akadt sok minden más is. Az alábbi videó inkább a gyalogsági harcjárművekre és a tüzérségre koncentrál: