|

HTKA Hírhalom 2017. 17. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

Két Mi-35M-el bővült a Nigériai Légierő helikopter flottája áprilisban. A forgószárnyasok megérkezését a légierő vezérkari főnöke, Sadique Abubakar jelentette be még április 13-án, és hozzátette, hogy hamarosan meg is kezdik a szolgálatukat. ELsősorban a terroristák elleni harcra alkalmazzák majd az orosz helikoptereket.

Forrás: alert5.com ,

Történeli pillanathoz érkezett a Patrulla Águila bemutatócsapat, első alkalommal szerepel női pilóta a kötelékben. Rosa María García-Malea kapitány számára nem ismeretlen a járatlan ösvények kitaposása, 2007-ben ő lett az első női vadászpilóta a Spanyol Légierőben. A bemutatócsapat parancsnoka is előkelően beszélt róla: „Ő is egy újabb csapattag, egy kiváló profi, aki ugyan olyan mint a csapat többi tagja.”

A Patrulla Águila első női pilótája, Rosa María García-Malea kapitány | Fotó: Spanyol Légierő ,

Kamerára kapták, ahogy a Spanyol Légierő egyik P-3-asa Gibraltár légterében repül. A félsziget Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozik, ezért ez légtérsértésnek minősül, azonban ez viszonylag gyakori arrafele, és nem szoktak belőle ügyet csinálni. Azonban ritkaság, hogy sikerül lefényképezni az áthaladó repülőt.

Low Level flight by Spanish Air Force P3 Orion off Europa Point, Gibraltar (1.2nM)

Egy örmény újság egy vezető katonai tisztviselőre hivatkozva hozta le a hírt, miszerint Örményország Igla-S és 9K333 Verba vállról indítható légvédelmi rakétarendszereket importált Oroszországból.

Iránban bemutatták a legújabb „hazai fejlesztésű” légiharc rakétát, a Fakour-90-et, mely az Hughes AIM-54 Phoenix másolata. A nagy távolságú légiharcra optimalizált rakétát még az F-14A vadászgépekkel együtt rendelték a 70-es években, ám az életbe léptetett embargó miatt évtizedek óta nem kaptak pótalkatrészeket és támogatást a fegyverhez. Más megoldás híján a hazai iparhoz fordultak, mely már korábban is foglalkozott külföldi fegyverek másolásával, kisebb-nagyobb sikerrel.

Videó a rakéta földi és légi indításáról:

Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint az új fejlesztésű Zircon hajó elleni rakéta legutóbbi tesztrepülésén elérte a nyolcszoros hangsebességet. A fegyvert úgy tervezték, hogy a szabványos 3C14 silóból indítható legyen. A tervek szerint a fegyver jövőre állhat szolgálatba, azt még nem tudni, melyik hajók kapják meg, de valószínűsíthető hogy a Nagy Péter és a Nakhimov Admirális nukleáris meghajtású cirkálók fedélzetén megjelenik a hiperszónikus rakéta.

Meg nem nevezett dél-koreai katonai forrás arról számolt be, hogy Szöul 3-4 országgal is tárgyalásokat folytat felderítő műholdak bérlésének ügyében. A cél, hogy 2018 első hónapjaira megegyezés szülessen.

Raptorokkal randizott az Orosz Légierő egyik Tu-95-öse április 17-én. A két „Ragadozó” az Elmendorf légibázisról szállt fel a bombázó elfogására, miután az Alaszka parjati felé közelített. A vadászok támogatására szállt fel egy E-3 Sentry az Elmendorf, és egy KC-135 a Eielson légibázisról. Donald Trump hivatalba lépése óta ez volt az első alkalom, hogy orosz bombázót kellett elfogniuk az USAF gépeinek.

Pilótahiba okozta a tavaly szeptemberben kiképzőrepülés közben lezuhant TU-2S vesztét. A pilóta, aki először vezetett U-2-est, hibát követett el, emiatt dugóhúzóba esett a gép, melyből már nem lehetett kivezetni. A két hajózó katapultált, de az oktató nem élte túl a balesetet.

Korlázotásokkal újrakezdi a repülést a T-45C Goshawk kiképzőgépekkel az Amerikai Haditengerészet. Eredetileg egy héttel ezelőtt akarták újraindítani a repüléseket, de végül meghosszabbították az OBOGS hibája miatt szükségszerű repülési szünetet. A gépet repülő pilóták új légzőmaszkot kapnak, de ennek ellenére a repülési magasságot 10 000 lábban, azaz 3050 méterben maximalizálták.

A Nellis légibázison megkezdték a B61-12 oldási tesztjeit. A vadászbombázókról bevethető B61 nukleáris bomba legújabb változatának légi próbáit a 422. tesztelő és kiértékelő század F-16-osának segítségével hajtják végre. Az első légi oldásra március 14-én került sor a Nellis légibázis melletti gyakorló lőtéren. A B61-12-essel a bomba négy korábbi verzióját váltják le.

A Fighting Falcon szárnya alatt a B61 nukleáris bomba legújabb változata látható robbanófej nélkül | Fotó: U.S. Air Force/Brandi Hansen ,

Egy ember meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek április 17-én Marylandben, amikor Blackhawk helikopterük a Breton Bay golfpályára zuhant. Az Amerikai Hadsereg közleménye szerint a forgószárnyasban ülők kiképzőrepülésen vettek részt amikor a baleset bekövetkezett, helyi idő szerint körülbelül 13:37-kor.

Német csapat ügyködik egy C-97 Stratofreighter felújításán New York Brooklyn kerületében. A Berlin Airlift Historical Foundation (BAHF) repülőképes állapotba akarja hozni a hidegháború ikonikus szállítógépét, hogy a szintén általuk felújított, egyetlen repülőképes Douglas C-54 Skymaster-hez csatlakozva részt vehessen különböző repülőnapokon, eseményeken. Utóbbihoz hasonlóan az Angel of Deliverance névre keresztlet C-97-es rakodóterében is hidegháborús múzeumot alakítanak ki, melynek az időszak legjelentősebb eseményeinek állítanak emléket. A repüléssel kapcsolatban nem csak technikai problémákat kell megoldaniuk, jelenleg ugyanis egy pilóta sincs a világon aki érvényes képesítéssel rendelkezik a típusra.

C-97G Angel of Deliverance | Forrás: warbirdsnews.com ,

A már valamivel több mint két hete a hajógyári tesztútját teljesítő CVN-78 USS Gerald R. Ford segédkezett egy tengerész kimentésében. A USS Oak Hill (LSD 51) személyzetének egyik tagja szorult sürgős ellátásra, melyet a hajón nem tudtak végrehajtani. Segíségükre érkezett a repülőgép-hordozó fedélzetéről a HSC-22-es század egyik MH-60S helikoptere, mely fedélzetére vette, majd a Portsmouth-i haditengerészeti kórházba szállította a tengerészt.