|

HTKA Hírhalom 2017. 16. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

Újabb képességre tehetnek szert az MQ-9 Predator B típus példányai, az UAV gyártója a Raytheon által kifejlesztett ALR-69A RWR rendszert teszteli. A radarbesugárzásjelző sikeres integrációjával nagyban javulhat a harcszíntéren lévő pilóta nélküli gépek helyzetismerete.

Az Amerikai Haditengerészeti Repülőerők parancsnoka, Mike Shoemaker altengernagy egy héttel kitolja a T-45C Goshawk típusra érvénybe léptetett repülési tilalom érvényesséi idejét. Az altengernagy beszélgetett több pilótával is, így személyesen is megbizonyosodhatott indokaikról – a kiképzőgépen repülő oktatók az oxigénellátó rendszer hibája miatt kezdtek sztrájkba a hónap elején. A repülési szünet kitolásával extra időt kapnak a szakemberek, hogy megtalálják a probléma forrását és megoldását.

Lezuhant az Amerikai Tengerészgyalogság egyik CH-53E forgószárnyasa április 5-én Arizona államban, Yuma mellett. Az 5 fős személyzet minden tagja a saját lábán hagyta el a baleset helyszínét. A helikopter kiképzőrepülésen vett részt amikor a baleset történt. A kár nagyságát még nem sikerült felmérni, így még benne van a pakliban, hogy a gép menthető.

Az F-35-ös program olyan téren is változásokat hozhat egy régió életében, amilyenre alapvetően nem is gondolnánk. Olaszország jelenleg készíti elő az Eglin légibázison a saját F-35 kontingens felállítását, ehhez azonban az olasz pilóták és kiszolgáló személyzet hosszú időtartamú kiküldetésére van szükség. Az hajózókkal együtt a családjuk is Amerikába költözik, a gyerekekkel együtt, az ő taníttatásukat pedig biztosítani kell. Emiatt most a helyi iskolákat arra kérik, hogy készüljenek fel az olasz diákok fogadására.

A Pentagon az Amerikai Haditengerészet kérésére reagálva jóváhagyta a Lockheed Martin számára, hogy megkezdjék a CH-53K alacsony ütemű sorozatgyártását. 200 helikopter beszerzése várható, ezek száraz költsége 87 millió dollár, de ha figyelembe vesszük a pótalkatrészeket, és a jelenleg érvényes üzemeltetési szerződést, akkor már 105 milliós darabonkénti árról beszélhetünk. A program teljes költsége 27 milliárd zöldhasú, ebből 6 milliárdot tesz ki a kutatás-fejlesztés.

CH-53K King Stallion külső teherrel függeszkedik |Fotó: Sikorsky ,

Németországból kapott haditechnikai megrendelést a Saab, a Luftwaffe döntött úgy, hogy 29 önvédelmi konténert rendel a Tornado csapásmérőkhöz. A típushoz szinte már hozzánőtt BOZ-101 legújabb, EC jelölésű változatáról van szó, melyek gyártását 2017 és 2020 között kell lebonyolítaniuk a svédeknek. A konténerben rakétaközeledés-jelző (MAWS) és ellentevékenység rendszer található, ezek hatékony együttműködésével jelentősen javítható a vadászbombázó túlélőképessége.

Német Tornado, a szárny alatti külső felfüggesztőn pedig a BOZ-101 EC | Fotó: Bundeswehr/Bienert ,

Immár hivatalosnak vehetjük, hogy Egyiptom még az idén megkapja első MiG-29-eseit. Az orosz repülőgépgyártó vállalatokat egyesítő UAC (United Aircraft Corporation) Yuri Slyusar április 11-én adott interjújában számolt be arról hogy még 2017-ben leszállítják a gépek első tételét, emellett a személyzetek kiképzése is hamarosan megkezdődik. A Nílus által átszelt ország 50 példányt rendelt az orosz típusból, melyek közül az elsőt a hónap elején láthattuk először.

Más forrásokból is bővül a légierő harcigép állománya, a Dassault pilótái átrepülték a harmadik szállítmány Rafale vadászbombázót.

Jelentős áttervezés vár a tajvani Tuo Chiang-osztályú korvettekre. A cél az alacsony észlelhetőségű hajók légvédelmi képességének megteremtése, ehhez 4,6 méterrel növelik a hajótest hosszát, szélessége pedig 14 méterről 15-re változik. A továbbfejlesztett hajón 53-an szolgálnak majd az első példány 41 fős legénységével szemben. És jöjjön a lényeg: a légvédelmi fegyverzet Tien Chien 2 rakétákból, és a célok felderítésére szolgáló 3D-s radarból áll majd össze. Összesen 11 példányt gyártanak 3 részletben, ezt egészíti ki a már legyártott, még légvédelmi kapacitás nélküli első hajó.

Fotó: Thomas00110 ,

Modernizál az Izraeli Légierő agresszor alakulata: négy hónappal azután, hogy megváltak F-16A/B gépeiktől, megkapták a helyileg csak Barak, azaz Villám névvel fémjelzett F-16C/D vadászokat.

Fizetésemelést kapnak a Szaúdi Királyi Légierő pilótái. Mindenki havi jussát felemelik legalább 35 százalékkal, de a vadászpilóták és fegyverkezelők 60 százalékos növekedést vehetnek észre a fizetési cetlijükön.

Hamarosan megkezdi a Pakisztán által rendelt AH-1Z helikopterek leszállítását a Bell Helicopter. Az első 3 példány még a nyáron megérkezik az ázsiai országba, a 12 példányos flotta teljessé válására pedig csupán 2018-ig kell várni. A vállalat üzletfejlesztési menedzsere szerint pedig hamarosan a második exportmegrendelést is megkapják a Viperre.

Hazai fegyverből rendelt az Indiai Hadsereg. Az MRSAM (Medium Range Surface-to-Air Missile) föld-levegő rakéta a Barak 8 légvédelmi rendszer részét képezi, a hadsereg 1,6 milliárd dollár értékben vásárolt a fegyverrendeszerből.

MRSAM indítás | Fotó: indiai védelmi minisztérium ,

Fehéroroszországban van felújításon az Indonéz Légierő 4 Sz-27-ese, további két példány pedig karbantartás miatt esett ki az aktív szolgálatból. Mindezek miatt a 11. század jelenleg csupán 2 géppel tudja ellátni feldatait a Sultan Hasanuddin légibázisról.