|

Életveszélyes kiképzőgép miatt sztrájkolnak az oktatók

Földhöz szegeződött a US Navy sugárhajtású kiképzőgépeinek egy része, miután a haditengerészet oktatói megtagadták a típussal történő repülést.

Az Egyesült Államok Haditengerészetében szolgálatot teljesítő T-45 Goshawk típusú sugárhajtású kiképzőgépek jelentős része szokatlan ok miatt nem emelkednek a levegőbe április 4. óta: az oktatók nem bíznak a gépben, így megtagadták a repülést vele.

A háttérben egy augusztusi gépveszteség áll, melynek kivizsgálásánál kiderült, hogy az oktató és a növendék azért katapultált a típus egyik példányából, mert mindkettejüknél oxigénhiányos állapot (hypoxia) kezdett kialakulni, ami eszméletvesztéshez és balesethez vezethetett volna, de még időben felismerték a helyzetet és a gépelhagyás mellett döntöttek.

T-45 Goshawk gépekkel teli repfedélzet

T-45 Goshawk gépek a USS Henry S. Truman repülőgép-hordozó fedélzetén. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 3rd Class Jay C. Pugh,

Az esetért a fedélzeti oxigén-ellátó rendszer tehető felelőssé, a munkabeszüntetéssel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy nem elhanyagolható, hanem a repülésbiztonságot komolyan veszélyeztető műszaki hibáról van szó, amit mielőbb meg kell oldani.

Hogy milyen súlyos a helyzet, azt a következő adat is mutatja: az elmúlt 5 évben megnégyszereződött az oxigénrendszerrel kapcsolatos problémák száma, csak az elmúlt hónapban 10 esetet jegyeztek fel.

A mérnökök már dolgoznak a hiba (vagy hibák) feltárásán és mielőbb megoldást szeretnének találni a helyzetre. Már csak azért is fontos lenne lokalizálni a probléma forrását, mert az oktatóknak komolyan megrendült a gépben a bizalmuk.