|

HTKA Hírhalom 2017. 14. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétfőn egy csokorba fűzve.

Ezen a héten Svédországban kezdünk: a Svéd Beszerzési Hivatal megrendelte a Saabtól az RBS-15 hajók elleni rakéta továbbfejlesztését. Az új verzió szállítását már idén megkezdik, és egészen 2026-ig folytatják. Légi és földi indítású verzióból is elkészítik a növelt hatótávolságú, javított érzékelőkkel ellátott és kisebb tömegű változatot, és a szerkezet kialakítása lehetővé teszi a jövőbeni továbbfejlesztést is. A rakétát szánják a JAS-39E Gripen elsődleges vízfelszíni célok elleni fegyverének.

RBS-15

RBS-15 | Forrás ,

11 millió zöldhasúért alakítja át a Francia Haditengerészet E-2C légtérellenőrzőit a Northrop Grumman. A navigációs rendszerek, valamint a pilótafülke kijelzői kerülnek lecserélésre, hogy a gépek megfeleljenek a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szabályainak.

Újabb részletek kerültek napvilágra a német nehéz szállítóhelikopterek megújulásáról. A 40 évesnél is idősebb forgószárnyasok élettartamának kitolásához már több részegységet sem gyártanak, ezeket az Airbus Helicopters üzemeiben készítik majd el egy példány alapos tanulmányozása után. A szerkezeti megerősítések mellett a forgószárnyasok színes kijelzőket kapnak a pilótafülkébe, valamint új rádió magasságmérőt és teljes képességű robotpilótát is beépítenek a szakemberek. Összesen 20 CH-53GS és 6 CH-53GE kapja meg a modernizációs csomagot.

Pilóta nélküli kisgépek felderítésére is alkalmasak immár az Izraeli Légierő G550 AEW légtérellenőrzői. Az EL/W-2085 radar hardveres módosítására nem volt szükség az új képesség megteremtéséhez, csupán a szoftverek frissítésére került sor. Az utóbbi években több alkalommal is megsértették a különböző milíciák által indított UAV-ok az izraeli légteret, ezek felderítése a sikeres elfogás és lelövés érdekében kulcsfontosságú.

Fotó: IAI ,

A PT Dirgantara Indonesia és az Airbus Helicopters által több forgószárnyassal is bővült az Indonéz Nemzeti Erők flottája. Egy H215M, két H225M, két Fennec és ét AS565 MBe Panther került átadásra. Utóbbiból 11 példányt rendeltek, tengeralattjáróvadász feladatkörre. Felszerelésük ennek megfelelő, szonárt, valamint torpedó indítókat is kapnak az hazai vállalat üzemeiben. Az Airbus Helicopters alapfelszereltségű példányokat szállított le, ezek átalakítását hazai körülmények között hajtják végre. A teljes felszereltségű forgószárnyasokat az év közepén veheti át a haditengerészet.

Jól indult az év az Airbus számára, ugyanis még januárban sikerült begyűjteniük az A400M 9. megrendelőjét az Indonéz Légierő személyében. Az előző hónap végén a francia elnök, Francois Hollande jakartai látogatása során már a szándéknyilatkozatot is aláírták a típus beszerzéséről. A darabszámot nem hozták nyilvánosságra, de feltehetően a januárban emlegetett 5 példányról van szó.

A francia kormány egyik szóvivője riportereknek úgy nyilatkozott, hogy Malajzia már csak a Dassault-al áll tárgyalásban a MiG-29-esek leváltásának ügyében. A 18 vadászbombázó beszerzésére indított tender lehetne a francia típus 4. exportsikere Egyiptom, Katar és India után. A maláj védelmi miniszter, Hishammuddin Hussein a média képviselőinek kérdésére tagadta a Rafale győzelmét, és azt válaszolta,hogy a verseny két résztvevősre szűkült, a francia típus mellett még az Eurofighter Typhoon győzelme is lehetséges.

Vietnamból érkező hírek szerint a Vietnami Népi Légierő a Jak-130-at választotta az L-39 Albatroszok váltótípusaként.

Jak-130 ,

Kibővül a Fülöp-szigetek AW159-eseinek fegyverpalettája. Izraelből rendelnek Spike NOL rakétákat, melyeket harckocsik legyűrésére terveztek. A Fülöp-szigeteki Haditengerészetnél azonban vízfelszíni célok felbukkanása esetén használják majd, azért esett erre a rakétára a választásuk, mert 25 km-es hatótávolsága lehetővé teszi a látóhatáron túli indítást. Az izraeli fegyverek és a tavaly márciusban rendelt brit-olasz helikopterek a Dél-Koreából beszerzett két fregatt fedélzetére kerülnek majd, ezzel igazi nemzetközi technikai együttműködést megvalósítva.

A Japánban hatalmon lévő Liberál Demokrata Párt egy kezdeményezést nyújtott be a miniszterelnöknek, melyben a nagy hatótávolságú csapásmérő kapacitás megteremtését kérik az észak-koreai fenyegetés ellensúlyozására. Hiroshi Imazu, a párt vezetője azzal érvel, hogy jogilag lehetséges Japán számára egy ellenséges bázis kiiktatása, ahonnan rakétákat lőnek az országra, ám jelenleg erre nincsenek meg a képességeik. Nem előzetes támadásra szeretné használni a fegyvereket, a légvédelmi rendszerük ugyanis képes lenne a támadó rakéták első hullámának kivédésre, de a többi hullám megelőzése már kulcskérdés.