|

HTKA Hírhalom 2015. 52. hét

A HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét kezdetén.

December 7-én az indiai védelmi miniszter, Manohar Parrikar látogatást tett az amerikai csendes-óceáni parancsnokságon (US PACOM), Hawaii-on, ahol ellátogatott a USS Dwight D. Eisenhower (CVN–69) repülőgép-hordozóra is ellátogatott egy V-22 Osprey konvertiplán fedélzetnén. A találkozót követően egyre inkább elterjedt a hír az indiai médiában, hogy India 6 darab V-22 Osprey tiltrotoros repülőeszközre jelentette be igényét, melyeket a határmentén, gyorsreagálású egységek áttelepítésére használnának első sorban.

Az előbb említett USS Dwight D. Eisenhower más szempontból is tevékeny időszakon van túl, december 16-án ugyanis elsőként a világ repülőgép-hordozói közül tesztelték az MK 234 Nulka zavaróeszközt. A rakétameghajtású eszközt egy MK 53-as indítóból (Decoy Launching System – DLS) lőtték ki.

December 19-én sor került a NATO AGS projekt gépének első repülésére. A az AGS kifejezés az Alliance Ground Surveillance-t takarja, az említett gép pedig az RQ-4 Global Hawk kis mértékben módosított változata. Az első felszállásra a kaliforniai Edwards légibázisról került sor. Az első példányt 2016-ban szállítja le a Northrop Grumman az olaszországi Sigonellaba, ahol csatlakozik az USAF már ott üzemelő RQ-4-eseihez.

Az Alliance Ground Surveillance RQ-4-esének első repülése | Fotó: Northrop Grumman/Alyssa Cooper

Az Alliance Ground Surveillance RQ-4-esének első repülése | Fotó: Northrop Grumman/Alyssa Cooper ,

Folyik az USAF F-16-osainak modernizálása. A Légi Nemzeti Gárdához tartozó 177. vadász ezred gépei 2016-ban megkapják a Northrop Grumman SABR aktív sugáreltérítésű radarját. A 40 millió dollárba kerülő képesség frissítést a 2016-os költségvetési évbe rakta be a Pentagon.



A Japán Legfelsőbb Bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, melynek értelmében a Japán Kormány köteles büntetést fizetni a Fuji Heavy Industries-nek, amiért a beígért 62 példány helyett csupán 10 darab AH-64D-t rendeltek a cégtől. A költségtérítés értéke 35 milliárd jen, megközelítőleg 285,7 millió amerikai dollár.

Japán AH-64D Longbow rendszerrel felszerelve (Forrás)

Japán AH-64D Longbow rendszerrel felszerelve (Forrás) ,

Kínában lencsevégre kaptak egy újonnan összeszerelt JF-17-es vadászgépet Chengdu-ban. Ez arra enged következtetni, hogy a típusnak a a világ legnagyobb lélekszámú országában is van egy összeszerelő üzeme a Pakisztánban üzemelő mellett, amiről eddig úgy tudtuk, hogy egyedülálló.

Újonnan összeszerelt JF-17-es Kínában | Forrás: alert5.com

Újonnan összeszerelt JF-17-es Kínában | Forrás: alert5.com ,

Törökország azon kevés államból álló csoport tagjai közé lépett, akiknek sikerült felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgépet gyártaniuk. Az első sikeres tesztelésre december 17-én kerítettek sort, amikor egy Bayraktar TB2 UAV sikeresen elindított egy UMTAS rakétát. A jelentések szerint a fegyvert 8 km-re indították a célt jelentő 2×2 méteres paneltől, melyet sikeresen eltalált.

A Dassault bejelentette, hogy hatályba lépett Katar 24 példányra szóló Rafale megrendelése. Az elmúlt hónapokban arról szóltak a hírek, hogy a megegyezést törölték, miután az arab ország nem utalta át az első részletet, de most hamisnak bizonyultak ezek a híresztelések.

Katar mellett Egyiptom is a franciák 4+ generációs típusa mellett döntött még februárban. Az egyiptomi francia nagykövet nyilatkozott most a beszerzéssel kapcsolatban, André Parant sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az Egyiptomi Légierő hamarosan újabb 3 példányt vehet át. A Kairó által rendelt Mistral-okról is ejtett néhány szót, a helikopterhordozók júniusban kerülenk leszállításra.

Maradjunk Egyiptomnál még egy mondat erejéig: a pakisztáni védelmi miniszter, Rana Tanveer Hussain felajánlott a pakisztáni egyiptomi nagykövetnek a JF-17-es eladását december 4-én.

Egyelőre nem megerősített hír, hogy a Francia Légeierő 4 C-130J Super Herculesre adott le megrendelést a Lockheed Martinnál december 15-én. Egyelőre nem tudni, mikor válik hivatalossá a beszerzés, de vélhetően csak a következő éve elején, hisz az ünnepek alatt sokan szabadságra mentek.

A Lockheed Martin kapta végül a lehetőséget a dél-koreai F-16-osok modernizációjának elvégzésére. Még 2012-ben a BAE Systemst nevezték meg a tender győzteseként, de a két fél között akadt nézeteltérések miatt ezt később visszamondták. A Lockheed mostani győzelmével a Northrop Grumman is jól jár, hisz hisz a BAS Systemsel ellentétben ők a SABR radart választották a modernizációs csomagjukhoz a Raytheon termékével szemben.

Ismételten hatalmas mennyiségű haditechnika beszerzésére készül Tajvan, melyben a rakétáktól a fregattokig minden megtalálható. Szokatlan azonban, hogy a korábban tervezett helikopter beszerzés kimaradt az általuk összeállított csomagból – a nemrég elvesztett AH-64E Apache Guardiant akarták pótolni egy példánnyal, emellett 10 MH-60R beszerzése is tervben volt az MD500-asok leváltására.



Az USAF kivonja Törökországból F-15-öseit. Alig több mint egy hónappal ezelőtt helyezték át a 6 vadászfeladatú C, és 6 vadászbombázó E variánst az Incirlik légibázisra, december 16-án már a visszahívásuk mellett döntöttek.

F-15E Strike Eagle 2010-ben Kecskeméten |Fotó: HTKA.hu - Spawn

F-15E Strike Eagle 2010-ben Kecskeméten |Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

Média jelentések szerint Izrael érdeklődik az F-35B iránt. Idáig 33 példányra adtak le megrendelést az A verzióból, további 17 példányra opciós igényt jelentettek be. A híresztelések arról szólnak, hogy a függőlegesen leszálló variánsból egy teljes századot állítanának szolgálatba, így lehet, hogy azt a 17 példányt már ebből a verzióból rendelik meg.

Megkezdték az első Japánban készülő F-35A összeszerelését Nagojában. AZ AX-5-ös 2017-ben hagyhatja majd el a gyárat.

A Török Légierő kézhez kapta harmadik A400M teherszállítóját. A légi szállítási kapacitásuk azonban ideiglenesen így is csökkent, mert az első két gépet szoftverfrissítésre vissza kellett küldeni az Airbushoz.

Az első török példány 2013-ban | Fotó: Airbus Military

Az első török példány 2013-ban | Fotó: Airbus Military ,

48 év szolgálat után kivonta állományából A-4 Skyhawk gépeit az Izraeli Légierő. A kivonási ünnepséget december 13-án tartották a Hatzerim légibázison, ahonnan az utolsó hivatalos repülésre is sor került, melyen 4 gép vett részt.

Az Izraeli Légierő A-4-eseinek utolsó repülése | Fotó: Israeli Air Force

Az Izraeli Légierő A-4-eseinek utolsó repülése | Fotó: Israeli Air Force ,

Franciaország megerősítette az A330 MRTT tankerek második részletének beszerzését. 8 példányról van szó, ezekkel együtt az összes megrendelt példány száma már 9-re rúg. Összesen 12 gép beszerzését határozták el még tavaly novemberben.

A Svéd Kormány megtagadta az ellenzék kérését, mely szerint Gripenekkel segítsék Franciaország harcát az Iszlám Állam ellen. Helyette szállítógépeket ajánlanak fel, de a döntésük bármikor megváltoztatható, ha az ENSZ-től meghatalmazást kapnának.

Október 24-én a Kínai Haditengerészet egyik támadó tengeralattjárója szimulált rakétás célleküzdést hajtott végre a Japán-tenger közelében. A gyakorlattal megszegték a tavaly általuk is aláírt CUES (Code for Unplanned Encounters at Sea – nem tervezett tengeri találkozások kódja) egyezményt, melynek célja, hogy a csökkentse a haditengerészetek közötti indokolatlan fegyverhasználat esélyét.

Szörnyen rosszul sikerült egy csapásmérő robotrepülőgép tesztje Oroszországban, ország északnyugati Arhangelszk régiójában. Az NPO Mashinostroyeniya által tervezett és legyártott rakéta letért az útvonaláról, és eltalált egy háromemeletes tömblakást. A rakéta 3 lakást és az épület tetejét is megsemmisítette, de szerencsére személyi sérülésre nem került sor.

Az EMBRAER tisztviselői arról számoltak be, hogy a cég indítja a KC-390-est a kanadai kutató-mentő repülőgép szerzésére kiírt tenderen. A cég üzleti fejlesztéseinek alelnöke, Geraldo Gomes kiemelte a gép sebességét és hatótávolságát, mellyel előnyt szerezhetnek a többi pályázó előtt. Mivel a kiírás nem fix számú gépre szól, hanem annyira, amennyit az ajánlattevő szükségesnek tart a kitűzött feladat maradéktalan teljesíthetőségéhez, így a típus esetleges magasabb árát az alacsonyabb darabszámmal kompenzálhatják.

Fotó: EMBRAER

Az első prototípus szűzrepülése 2015 februárjában | Fotó: EMBRAER ,

Az Indiai Védelmi Beszerzési Tanács december 17-i ülésén jóvá hagyta 5 Sz-400-as nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzését.