|

A BAE Systems nyert Koreában

Eldőlt, hogy a brit vállalat korszerűsítheti a Dél-koreai Légierő (ROKAF) a 134 darab Lockheed Martin F-16C/D típusú vadászbombázójának avionikáját, azonban az új radar beszállítójáról továbbra sincs döntés.

A DAPA (Defence Acquisition Procurement Agency) a BAE Systems ajánlatát választotta ki a tender győztesként, a brit vállalat a Lockheed Martint győzte le az 1 milliárd dollár értékű szerződésért. A munkálatok csavaros jogi háttérrel egészülnek ki majd, ugyanis az FMS (Foreign Military Sales) programon keresztül az Egyesült Államokkal szerződik le Dél-Korea, és az amerikaiak megbízzák a munka elvégzésével a BAE Systemst.

A modernizáció megrendelési folyamata nem tekinthető teljesnek, ugyanis hiányzik még az AESA radarok beszállítójának megnevezése, melyre valószínűleg csak jövőre kerül sor. Itt a két rivális a Raytheon Advanced Combat Radar (RACR) és a Northrop Grumman által fejlesztett SABR (Scalable Agile Beam Radar), a döntéssel pedig minden bizonnyal megvárják az USAF hasonló határozatát.

A koreaiak elmondása szerint a radar kiválasztása még ráér, ugyanis kevésbé komplex munka az integrálása és repülés közbeni tesztelése, mint az avionikai csomagé. Utóbbi esetében belenyúlnak a fegyverrendszerekbe és a bevetéstervező számítógépbe, valamint a kor követelményeinek megfelelően nagyméretű, multifunkciós kijelzőket építenek be.

A koreai győzelem elősegítheti a tajvani gépek modernizációért folytatott verseny megnyerését is, bár a BAE Systems részéről sérelmezik, hogy az ázsiai ország állami tulajdonú repülőgépgyártó vállalata, az AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) illetékesei az idei Farnborough International Airshow alkalmával szándéknyilatkozatot írtak alá a Lockheed Martin képviselőivel a 145 darab gép modernizációjában való együttműködésről, ami szinte garantálja az amerikaiak győzelmét.

7 hozzászólás “A BAE Systems nyert Koreában”

  1. Pocok75, aerophyl: Dél-Koreáról volt szó most, Phoenix kolléga mindössze kicsit összekavarodott az ázsiai népek hadában, és Dél-Korea helyett Tajvant írt az idézett helyre, Tajvannál pedig 66-ot a 145 helyett, de most már a helyes név, illetve szám szerepel a hírben. :)