|

Silent Eagle-t kap Izrael az iráni szankciófeloldás kompenzálásaként?

A Flightglobal értesülései szerint izraeli illetékesek megerősítették, hogy az Irán elleni szankciók feloldásaként az izraeli haderő részére biztosított, annak régióbeli előnyét biztosító kompenzációs csomag része lehet többek között egy századnyi F-15-ös vadászbombázó.

A kompenzációs csomagról részleteket hivatalosan nem tudni, de izraeli források elmondása szerint az amerikai és izraeli védelmi miniszterek közelmúltbeli találkozója során megállapodásra jutottak a felek a részletekről, aminek részeként a pér éve demonstrált, csökkentett észlelhetőségű, F-15SE Silent Eagle változatból érkeznének gépek.

Emlékeztetőül: a Boeing 2010 júliusában reptette meg először a gyári tulajdonú F-15E1 vadászbombázón alapuló, 2009-ben bemutatott Silent Eagle program demonstrátor gépét, mely típusvariánssal a dél-koreai F-X III tenderen is indulni akartak. Dél-Korea aztán végül nem kért egy 3. körös F-15 beszerzésből, még ha az a Silent Eagle is, hanem 5. generációs gép, a Lockheed Martin F-35 mellett döntött – bár jelenleg kissé morcosak a vártnál kisebb technológiai transzfer miatt.)

Silent Eagle demonstrátor - F-15E1

A Silent Eagle demonstrátorként funkcionáló F-15E1 nyitott fegyertérrel | Fotó: Boeing ,

Izrael jelenleg 58 egy és kétüléses F-15 Eagle és 25 F-15 Strike Eagle változattal – pontosabban annak jelentős mennyiségben izraeli technológiával felszerelt módosulatával – rendelkezik. A most belengetett rendeléssel egy kicsit kitolnák a megrendelés hiányában már évek óta a végóráit járó F-15 gyártósor leállítását.

F-15I Ra'am tankol az Izraeli Légierő KC-707-es tankeréből Tel-Aviv felett. | Fotó: Matanya

F-15I Ra’am tankol az Izraeli Légierő KC-707-es tankeréből Tel-Aviv felett. | Fotó: Matanya ,

Matanya">