|

2 db C-17-est vásárolt az Egyesült Arab Emírségek

Csütörtökön lezárult a február 22-26. között Abu-Dzabiban megrendezett, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyik legnívósabb és legnagyobb volumenű védelmi-ipari szakkiállítása és konferenciája, az IDEX 2015 (International Defence Exhibition and Conference). A szakkiállításnak otthont adó Egyesült Arab Emírségek jelentős, 5 milliárd dolláros összeget költött el, többek között 2 db C-17 Globemaster III típusú szállítógép szállítását megrendelve 2,27 milliárd emirátusi dirham, avagy cirka 618 millió dollár értékben.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Boeing Long Beach-i gyárüzeméből újabb 2 gép gördülhet ki, hiszen mint ismert a Boeing már 2013-ban jelezte, hogy nem próbálják meg tovább nyitva tartani a gyártósort, 2015-ben végleg leáll az anno a McDonnel Douglas révén a kínálatba került behemótok gyártása. Nem, az Egyesült Arab Emírségek azon 12 gépből vett kettőt, melyet a Boeing saját szakállára, fix megrendelés hiányában gyártott le és melyekből Ausztrália is vásárolt 4 gépet tavaly novemberben.

Érdemes felfigyelni rá, hogy az előző bekezdésben múltidőben szerepeltettem az egy tucatnyi C-17 legyártásáról – ez nem elgépelés volt, hiszen a 12 gép kifuttatása lényegében befejeződött, pont a tegnapi napokban hegesztették össze az utolsó C-17-es fő elemeit Kaliforniában, ahol negyed évszázad alatt 279 „Big Mac” került legyártásra.