|

Ausztrália újabb C-17-esekre nyújtotta be igényét

Bár korábban csak két géppel bővítették volna a légiflottájukat, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa elé tárt kérvény már 4 darab beszerzéséről szól.

A DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) november 12-én hozta nyilvánosságra, hogy az ausztrál kormány kérvényt nyújtott be 4 darab C-17-est tartalmazó csomag vásárlására. Az 1.609 milliárd dolláros üzlet a gépek mellett tartalmazna 3 póthajtóművet, 4 darab AN/AAQ-24V LAIRCM-t önvédelmi rendszert, szenzorokat, valamint számos kommunikációs és navigációs eszközt. Emellett a pótalkatrészek és a logisztikai támogatás is az ellenszolgáltatás részét képezi.

Fotó: Staff Sgt. Jacob N. Bailey, U.S. Air Force

Fotó: Staff Sgt. Jacob N. Bailey, U.S. Air Force ,

Az ausztrálok soha nem rejtették véka alá, hogy rettenetesen meg vannak elégedve a Boeing C-17 Globemaster III (becenevén Big Mac) típusú szállítógépeikkel. Olyannyira meg vannak elégedve vele, hogy a 2006-ban vásárolt, majd rekord idő alatt, 2008 januárjára már át is adott 4 gép mellé 2011 nyarán a 2010-es költségvetésből megmaradt pénzmag mintegy feléből, cirka 260 millió dollárból megrendeltek egy 5. C-17-est is, majd 2012-ben újabb példányra adtak le rendelést, jelenleg tehát 6 példányt számlál tehát a flotta, de ez hamarosan változhat, ha a Kongresszus rábólint a javaslatra.

Az ausztrál bevásárlással lecsökken a még elérhető C-17-esek száma. A Boeing repülőgép-gyártó vállalat 2013 szeptemberében hivatalosan is bejelentette, hogy 2015-ben bezárja a C-17 Globemaster III stratégiai teherszállító repülőgépek kaliforniai gyártósorát. A McDonnell-Douglas vállalattól „örökölt” típusból azért még legyártottak saját költségen 12 példányt, mivel több potenciális megrendelővel is tárgyalásokat folytatnak, köztük van Algéria, India és több közel-keleti ország is, de Szingapúr is a jelöltek között szerepel.