|

Tovább bővülhet az ausztrál Big Mac-flotta

Az ausztrál kormány megkezdte további két darab Boeing C-17A Globemaster III típusú stratégiai teherszállító repülőgép beszerzésének előkészítését.

Az ausztrálok soha nem rejtették véka alá, hogy rettenetesen meg vannak elégedve a Boeing C-17 Globemaster III (becenevén Big Mac) típusú szállítógépeikkel. Olyannyira meg vannak elégedve vele, hogy a 2006-ban vásárolt, majd rekord idő alatt, 2008 januárjára már át is adott 4 gép mellé 2011 nyarán a 2010-es költségvetésből megmaradt pénzmag mintegy feléből, cirka 260 millió dollárból megrendeltek egy 5. C-17-est is, majd 2012-ben újabb példányra adtak le rendelést, jelenleg tehát 6 példányt számlál tehát a flotta, de ez hamarosan változhat.

Hófoltokkal tarkított repülőtérre érkező C-17 Globemaster III

Az Ausztrál Királyi Légierő egyik C-17 Globemastere a talajfogás előtti pillanatokban az afganisztáni Tarin Kot repülőterén, 2012. januárjában | Fotó: Raymond Vance, Commonwealth of Australia ,

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) bővítési terveiben további C-17-esek vásárlása is szerepel. David Johnston védelmi miniszter október 3-án bejelentette, hogy a kormányzat megkezdte további két darab Globemaster III-as beszerzésének előkészítését, melynek keretében ajánlatot is kértek a gépekre.

De sietniük kell a döntéssel, mert már véges az elérhető C-17-esek sora. A Boeing repülőgép-gyártó vállalat 2013 szeptemberében hivatalosan is bejelentette, hogy 2015-ben bezárja a C-17 Globemaster III stratégiai teherszállító repülőgépek kaliforniai gyártósorát. A McDonnell-Douglas vállalattól „örökölt” típusból azért még legyártottak saját költségen 12 példányt, mivel több potenciális megrendelővel is tárgyalásokat folytatnak, köztük van Algéria, India és több közel-keleti ország is, de Szingapúr is a jelöltek között szerepel.