|

Törölte Osprey-megrendelését Izrael

Sokan örültek a V-22 Osprey 2013 áprilisában bejelentett exportsikerének, de úgy tűnik, sokáig nem tartott az öröme a Bell Helicopters és a Boeing illetékeseinek sem.

Izraeli lapértesülések szerint a két ország közötti feszült kapcsolatnak köszönhetően a közel-keleti ország védelmi minisztere, Moshe Ya’alon törölte a több milliárd dolláros üzletet. Bár sem a védelmi minisztérium, sem a kormány részéről nem erősítették eddig meg a döntést, amennyiben igaz a hír, a különleges repülőeszköz továbbra is exportsiker nélkül tekint a jövőbe.

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben ,

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter 2013 áprilisi látogatása során jelentette be, hogy egy többmilliárd dolláros üzlet értelmében Izrael 6 darab V-22 Osprey típusú konvertiplánt vásárol. A függőleges fel- és leszállásra képes szállítógépet a különleges erők kapták volna meg. 2014 februárjában pedig még további gépek vásárlásáról szóltak a hírek.

A törlésről szóló döntés már csak azért is érdekes, mert a közelmúltban pont olyan hírek láttak napvilágot, hogy Izrael növelné az Amerikából vásárolt katonai repülőeszközeinek számát, és további század felállítását tervezik az F-35-ösből.