|

Huszonöt újabb F-35-öst rendelhetett Izrael

Izrael további F-35 típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket tervez vásárolni az Egyesült Államoktól – közölték amerikai és izraeli védelmi források.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a múlt héten Washingtonba látogató Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter huszonöt gépre adott le előzetes megrendelést. A beszerzést az izraeli kormánynak még hivatalosan is jóvá kell hagynia. A harci eszközök első darabjainak leszállítása várhatóan 2019-ben kezdődik. Név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint Jeruzsálem eredetileg harmincegy darab megrendelését tervezte, az ára miatt ezt azonban végül csökkentették. A repülőgépek ára egyelőre ismeretlen. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége egyelőre nem kommentálta a beszerzésről szóló híreket.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

Az izraeli légierő négy évvel ezelőtt már vásárolt tizenkilenc darabot a Lockheed Martin amerikai hadiipari vállalat által gyártott harci gépből. A radaron nem észlelhető repülőgépekért akkor 2,75 milliárd dollárt (666,3 milliárd forintot) fizettek, úgy tudni, hogy amerikai katonai segélyből. A légierő jelenlegi, F-15 és F-16 típusú harci gépeit több évtizede tervezték. Az F-35-ös, Joint Strike Fighternek is nevezett gép ebben az évezredben született meg, sorozatgyártása 2005-ben kezdődött. Izrael évente nagyjából 3 milliárd dollár katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól, amelynek nagy részét amerikai gyártmányú hadi felszerelésekre költi.

Forrás: MTI