|

Több Osprey-t akar Izrael

Izrael nem elégszik meg az eredetileg igényelt mennyiséggel, további példányokkal bővítené a megrendelését. Jöttek hírek a japán és amerikai igényekről is.

Tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Izrael megegyezett hat darab Bell-Boeing V-22 Osprey típusú konvertiplán rendszeresítéséről. A billenőrotoros masinára már régóta fenték a fogukat, de borsos ára miatt sokáig ódzkodtak az üzlettől. Korábban már a lízing is felmerült, de most úgy tűnik, nagyobb gépmennyiség megvásárlásától sem riadnak vissza.

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben

Tengerészgyalogos MV-22B Farnborough egén, 2012-ben ,

Bár a Kongresszusnak januárban benyújtott igény még csak 6 darabról szólt, a Heli-Expo 2014 rendezvényen a Bell Helicopter vezérigazgatója, John Garrison elmondta, hogy vizsgálják a lehetőségét annak, hogyan lehetne a mennyiséget duplájára növelni. A 2015-től leszállítandó gépek egy része valószínűleg az eredetileg a Tengerészgyalogságnak szánt példányok közül kerül ki.

Garrison a többi Osprey-üzletről is elárult morzsákat: Japán 17 darab V-22-esre feni a fogát, az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága érvényesítheti 23 gépes opcióját, továbbá valószínű, hogy a US Navy a C-2 Greyhound leváltására 48 darab HV-22-est rendszeresít.