|

Révbe ért az izraeli Osprey-beszerzés

A legfrissebb hírek szerint megegyezett az Amerikai Egyesült Államok és Izrael hat darab Bell-Boeing V-22 Osprey típusú konvertiplán rendszeresítéséről.

Chuck Hagel védelmi államtitkár megerősítette, hogy október 31-én megegyezett a két állam vezetése 6 darab V-22-es beszerzéséről. Egyelőre sem a finanszírozási forma (korábban lízingről is szóltak a hírek), sem a konkrét típusverzió nem tisztázott, annyit elárultak, hogy a gépek a következő gyártásba kerülő példányok közül kerülnek majd ki, azaz a leszállításuk két éven belül megtörténhet. Természetesen ennek feltétele a Kongresszus jóváhagyása (FMS program) és a tényleges szerződés-aláírás is.

A belső térben elhelyezett eszközökkel széleskörű képességbővítés érhető el

A belső térben elhelyezett eszközökkel széleskörű képességbővítés érhető el ,

Izraelt régóta potenciális Osprey-vásárlóként tartják számon, hisz a közel-keleti ország jóideje áhítozik a típusra, mely komoly képességekkel növelné különleges egységei tárházát. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) küldöttsége még a 2011 folyamán Amerikában vizsgálta a típus rendszeresítésének előnyeit az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának közreműködésével. A közel-keletiek rendkívül elégedetten tértek haza, az amerikaiak pedig dörzsölték a tenyerüket egy nagyszámú megrendelés reményében. Ez egyelőre csak féltucat gépre vonatkozik, de nem kizárt később a mennyiség növelése sem.