|

Izraelt továbbra is érdekli a V-22 Osprey

Az IAF szemezése a Halászsassal nem új keletű, hiszen évekkel ezelőttre nyúlik vissza – az eredetileg az öregedő CH-53 Stallionok utódjának szánt billenőrotorost 2007-2009 között alaposan tanulmányozták, ám idén márciusban az IAF helikoptereiért felelős főnöke, David Barki vezérőrnagy úgy nyilatkozott, hogy az Izraeli Légierő részéről ismét érdeklődés mutatkozik az Osprey iránt, lévén az olyan képességgel ruházná fel őket, mellyel jelenleg nem rendelkeznek.

Ez pedig a billenőrotoros gép, ami biztosítaná, hogy a különleges erők tagjainak egy nagyobb csoportját gyorsan az ellenséges vonalak mögé be- és kijuttassák. Az Osprey mindemellett CSAR/Medevac feladatok ellátására is minden kétséget kizáróan alkalmas vasmadár.

A márciusi nyilatkozat után, még abban a hónapban sor került a Halászsas első CSAR bevetésére, melyben az Egyesült Államok Tengerészgyalogságénak egyik MV-22B gépe mentette ki a Líbiában lezuhant F-15E vadászbombázó személyzetét – hogy ez hatással volt-e az izraelieknek a típussal kapcsolatos terveire, azt nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy a hónap folyamán újból izraeli csapat indul az Egyesült Államokba az Osprey újbóli tanulmányozása végett.

2 hozzászólás “Izraelt továbbra is érdekli a V-22 Osprey”