|

Lezuhant egy F-15E Líbiában – UPDATE 2

Nemrégiben erősítették meg hivatalosan is, hogy az Egyesült Államok Légierejének egyik F-15E típusú vadászbombázója helyi idő szerint elvileg 11:13 magasságában lezuhant Líbia lázadók ellenőrizte területén, Bengázi közelében. Az amerikaiak elmondták, hogy a lezuhant gép 2 hajózója közül az egyikét a lázadók már megtalálták, kimentése folyamatban – elvileg a gép pilótájáról van szó, a WSO-ról nem esik említés.

A Strike Eagle-t a közlések szerint technikai hiba miatt érte utol a végzete. Az angol napilap, a The Telegraph exkluzív felvétele a roncsról erre található.

A balesetet szenvedett gép ,

Frissítés #1 @ 2011.03.22, ~13:30
A US Africa Command (AFRICOM) által kiadott hivatalos sajtóanyag szerint a gép személyzete március 21-én, közép-európai idő (CET) szerint 22:30-kor tapasztalt meghibásodást az akkor éppen Líbia északkeleti régiója felett tartózkodó gépben, melyet követően mindketten katapultáltak. A híradás szerint mindketten sikeresen megúszták a balesetet.

Az Odüsszeusz Virradata az egyik Lakenheath-i, a líbiai események végett az olaszországi Aviano légierőbázisra áttelepült Strike Eagle-t ragadta magával.

Állítólag a 91-0304-es számú gép járt szerencsétlenül. A fénykép a 2010-es ostravai NATO-DAY rendezvényen készült az akkor még ereje teljében lévő madárkáról... - fotó by Block50

Állítólag a 91-0304-es számú gép járt szerencsétlenül. A fénykép a 2010-es ostravai NATO-DAY rendezvényen készült az akkor még ereje teljében lévő madárkáról... - fotó by Block50

...és akkori személyzetéről. fotó by Block50

...és akkori személyzetéről. fotó by Block50

Frissítés #2 @ 2011.03.22, ~21:30

A hírek szerint mind a pilótát, mind a WSO-t kimentették, már biztonságban vannak a USS Kearsarge (LHD-3) fedélzetén. A tájékoztatás szerint az akciót MV-22B Osprey tiltrotoros repülőeszközök és 12 tengerészgyalogos közreműködésével hajtották végre, így egy újabb típus mutatkozott be a líbiai hadművelet keretében, továbbá ez volt a Halászsas első CSAR bevetése.

Olaszországi megfigyelők szerint a baleset ellenére továbbra is aktívan repülik a bevetéseket az F-15E Strike Eagle vadászbombázók, tehát rendületlen a bizalom a típus iránt.

58 hozzászólás “Lezuhant egy F-15E Líbiában – UPDATE 2”

  1. mindenesetre egyben ért földet. Persze ez sokat nem jelent, csak azt, hogy nem a korábbi kettészakadásos eset ismétlődött meg, illetve nem kapott direkt találatot, de ettől repesz vagy hajtóműhiba pl. simán lehet. Azért az, hogy felkelők területén landolt inkább arra utal, hogy tényleg meghibásodás volt.

  2. Ezt a technikai magyarázatot én sem bírom, bár ez esetben csak az lehetett, hisz ellenséges légierő,légvédelem nem hiszem hogy lehetett mivel SAM ütegek halottak, kifutók halottak és légtérzár van érvényben. A lázadók meg csak nem olyan hülyék, hogy lelőjék az amcsi gépeket még véletlenül sem hisz tudják a légtér a szövetségeseké. Amúgy meg marad a MANPAD/SHORAD.
    De így legalább az arra hajlamosak fikázhatják az amcsi gyártástechnológiát,alkatrészeket meg mit tudom még mit :D

  3. Amúgy meg marad a MANPAD/SHORAD.

    Amibe nem másztak bele 1999-ben sem. Akkor miért tennék most mikor azóta cirka 1 generációval jobb TGP van…?

    Arab-Izráeli háborúban is állítólag lőttek le f15-t mig 23-mal, de tudom, hogy itt eretnekség ilyet állítani. Fikázással meg az egyoldalú álláspontoddal a te véleményed se ér többet.

    Hogyhogynem bizonyíték az nincs róla…

  4. @molni

    Miért neked honnan van? Egy honlapról, ami lehet akármilyen hivatalos, de nem biztos, hogy igaz. Csak egy példa: olvastam orosz oldalakon is, 5 mig-15 14 sabre-t meg 4 bombázót lő le; meg összesen, 6000 vmiennnyit. Persze tudom, hogy nagyrésze kamu, pedig dokumentált.MInt a legtöbb ember mindent elhiszünk, amit elakarunk. Csak ne gyere nekem a „biztos” forrásokkal, mikor akármit beírok úgy sem fog egy orosz oldalt sem kiadni. szerintem nem kell elhinni azt, ami csak egyik féltől származik.

  5. Arab-Izráeli háborúban is állítólag lőttek le f15-t mig 23-mal, de tudom, hogy itt eretnekség ilyet állítani. Fikázással meg az egyoldalú álláspontoddal a te véleményed se ér többet.

    Ha ténylegesen lelőttek volna MiG-23 vadászzal F-15-öst, akkor a serial/oldalszám után simán ki lehetne keresni.

    Nem kell misztifikálni a dolgokat. Mellesleg elég nagy szerencse kellett volna a MIG-nek, mivel az araboknak nem volt R-23-as BVR rakétájuk, csak közelharc L-L-ek (R-60 Aphid volt a legjobb rakétájuk), az izraeli F-15 gépek pedig Hawkeye támogatással elsősorban az AIM-7 Sparrow rakétákkal nyírták a Szír gépeket a Bekaa felett.

    Kele

  6. Joe Smith: „Arab-Izráeli háborúban is állítólag lőttek le f15-t mig 23-mal, de tudom, hogy itt eretnekség ilyet állítani.”

    Legalább egy linket (vagy akármit) adjál hol írták….

    F15öt rendszeresítése után kvázi csak a Szírekkel csaptak össze úgy rendesen. És még maguk a Szírek!!! se állítottak olyat, hogy F15öt leszedtek volna!!! Pedig aztán a „hivatalos” Szír pr anyagba a „sok” lelött F4/F16 mellé befért volna pár F15 is a papír elbírja.

  7. izraeli F-15 gépek pedig Hawkeye támogatással elsősorban az AIM-7 Sparrow rakétákkal nyírták a Szír gépeket a Bekaa felett.

    Nem éppen, már ha a forrás hiteles ahol találtam részletesen lebontott adatot. A „Gondolatok…” cikkemben benne van, hogy messze nem volt igaz, amit állítasz.

    @Joe Smith

    Akkor kinek és mit hiszel el? Azért vannak olyan oldalak amiről el lehet dönteni, hogy valószínűleg hiteles, mert több más nagyobb oldallal egybevág amit állít.

  8. Mig21essel lőtték a zsidó F15öst. A tettes is megvan, a módszer is. Állítólag mindent kikapcsolt, mögékerült, és közelről beleeresztett valamit. Nem emléxem mit, de kis infrás lehetett.
    Ahoz képest, hogy a 82es háborúról szóló hazai könyvben 42 vagy 47 lelőtt zsidó gépről kamuztak, elég sovány eredmény.

  9. F-15D damaged by R-60, fired from MiG-21bis flown by Capt. Kharah; claim confirmed by Israeli sources, the plane (which downed four other Syrian aircraft just minutes before) supposedly landed safely;

    http://forum.keypublishing.com/archive/index.php?t-4994.html

    A gépe(ke)t kijavították, csak hogy ne legyen meg az arabok öröme, de többe került, mintha vettek volna helyette 1 másikat. Volt róla cikk a Top Gunban, oldalszámmal, mindennel, de persze akkor nagytudású (és még nagyobb hangú) kollégánk még a bilin ült, így nem olvashatta. Bizonyára az Amerika Hangját sem hallgatta az előző líb bombázás másnapján. Meg utána sem.

  10. A gépe(ke)t kijavították, csak hogy ne legyen meg az arabok öröme, de többe került, mintha vettek volna helyette 1 másikat.

    Akkor miért javították volna ki? Egyébként egy főtartót kellett cserélni, ezért erősen kétlen, hogy igaz lenne amit állítasz. A fél szárnyú F-15-ös esete sokkal súlyosabb volt. Azt is kijavították és még légigyőzelmet is elértek vele. A segbelőtt gép csak azért volt súlyos, mert 20 percig égett.

  11. Hans

    A lényeg a szoftverben van amihez forráskód kell az meg nincs rajta. Amúgy 99%,hogy az oroszoknak van AMRAAM-juk,HARM-juk és AIM-9 valami is mert a szerbek állítólag átadták az F-16/18 azon részegységet amire az oroszok igényt tartottak.

  12. azért a forráskód nem minden. Megsúgom, hogy análkül is lehet visszafejteni, megérteni a működést. A processzor is érti, pedig az embernél egyszerűbb szerkezet, butuskább. Csak egy embernek tovább tart. Bár itt nyilván „obfuszkálták” a kódot, de ahogy a mondás tartja: a biztonságot a használhatatlanságig lehet fokozni. Ezek pedig használható eszközök egyfelől, másfelől nem csak hülyék ülnek Amerikán kívül az egyetemenken, de leginkább a kutatóintézetekben.

  13. Gacsat, ez hol lelövés/légigyőzelem? Egyébként pedig az R-60 rakéta túl kicsi robbanófejének egyik bizonyítéka, hogy csak sérülést tudott okozni ilyen közelről lőve.

    A légi győzelmet akkor ismerik el, ha a repülőgép lezuhanását (de legalább az ellenséges pilóta gépelhagyását) objektív módon, például fényképpel meg lehet erősíteni, vagy egy második pilóta tanúsítja azt. Fél légi győzelemnek számít, ha azt több pilóta érte el, vagy fegyverhasználat nélkül történt, például az ellenséges repülőgép manőverezés közben földnek ütközött.

    Az, hogy sérülést okozott a gépen, nem számít annak, hiszen pl. akkor az ementálisra lyuggatva visszatért bombázók a második világháborúban mind mind győzelmeknek számítottak volna, valamint Erich Hartmannak is lenne kilőtt gépe,…

  14. dudi: egy barátom most ARM mikroprocesszorokra programozik. 2-3 hét után készségszinten olvashatja bárki az assembly kódot, és a binárist olvasni is max fél év gyakorlat kell. Vannak olyan eszközök, amik azt nagyban megkönnyítik (disassemblerek többek közt) ezt a tevékenységet. A vírusok is erősen obfuszkáltak, mégis egyik kollégám víruskergető programok fejlesztésén dolgozott évewkig, és úgy olvassa egy sima hexaeditorral (az általa ismert, megszokott processzorhoz való) biárisokat is, mint más a (számára ismeretlen, először látott) forráskódot. A tudáshoz papírt, ceruzát, sok munkaórát adva ugyanott vagy. Nagyon nem tudja visszatartani a titkok megszerzésében az ellent. Ellenben ha valami más jellegű technikai áttörés hiányzik még, az probléma lehet. De a kód visszafejtése csak munkaóra, kitartás, és pár okos ember kérdése (nem kell se zseni, se csoda hozzá).

  15. yozsi88

    Ha ez igaz akkor miért baj,hogy az amik nem engednek senkinek betekintést sem az AMRAAM sem az F-35 forráskódjaiba?Mert ha ilyen egyszerű lenen a dolog akkor a zsidók sem rinyáltak volna,hogy nekik akkor is kell a forráskód.

  16. 1. A repülőgépnek egy pilótája van.
    2. Ennek ez viszonylag ellent mond: A Daily Telegraph helyszínen tartózkodó tudósítói beszéltek azzal a 27 éves férfival, aki Bengázi mellett megtalálta a műszaki hiba miatt hétfőn lezuhant F-15-ös egyik pilótáját. „Felemelte a kezét, és üdvözölte a tömeget. Sorban álltunk, hogy kezet rázhassunk vele, és mwegköszöntük neki a támadásban játszott szerepét.”

  17. Szerintem a felvételekből nem lehet megállapítani, hogy mi történt. Valószínűleg műszaki hiba lehetett, de majd kiderül (vagy nem).
    Egyébként pár nappal ezelőtt a lezuhanó MiG-23 is szépen egyben volt – amíg le nem ért.

    M

  18. Szerintem a másik Amit „túszul ejtik” Kadafiék és meg kell majd menteni… (amúgy amcsi katona tette a lábat Líbia földjére)odaküldenek pár Rangert akik közül pár marad véletlenbe lézereskedni :D

  19. na igen de így megoldható a „baráti” ellenséges harcjármű problémája (mert ahogy felvételeket és képeket nézegettem a lázadók kezén már elég szép számban van zsákmányolt (de megkülönbözetőjelzést egyikre se láttam felfestve) mondjuk nem is nagyon sok képen vagy felvételen szerepeltek a zsákmányolt cuccok felűről.

  20. dudi: nem olyan nehéz, mint amilyen időigényes. A forráskódnél könnyebben lehet a számodra kérdéses részeket lokalizálni, míg egyébként vagy nagyon nagy ismeret kell a rendszerről, hogy ez kiszúrhassad, vagy fel kell deríteni. Lényeg: a forrás hatlams előny, de ha valaki szerez ilyen rekétát, és a progmot le tudhja tölteni róla (nincs fizikai ömegsemmmisítő a mikrocsipken, vagy ilyesmi) akkor ha akarja, soksok munkával megszerezheti. Nincs elméleti akadálya. Hogy mondjam… költséges, de csupán költséges, nem lehetetlen.

  21. Ha a koalíciónak volt esze, úgyis adott már rég infra villogókat a lázadóknak, és éjszaka akciózik, amikor a keleti technika lépéshátrányban van vele szemben, s így ráadásul a célmegkülönböztetést is jól megoldhatta.

  22. „”
    A szövetséges légierő szerdára virradó éjjel lebombázta annak az F-15-ösnek a roncsait, amely még hétfő éjjel zuhant líbiai területre – jelentette a Reuters hírügynökség. Az illetékesek szerint így akarták megelőzni, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a gépen található anyagok.
    „”
    Végleg az örök vadászmezőkön a SAS :S
    Biztos akadtak volna emberek akik szemet vetettek volna rá ez kétségtelen !
    Jól döntöttek !