|

Megkezdődött a modernizált Thunder gyártása

Megkezdődött a JF-17 Thunder második szériájának gyártása Pakisztánban, a Block 2-es verzió megnövelt képességekkel rendelkezik majd.

A Kamrában található Pakistan Aeronautical Complex üzemében megkezdődött az első két Block 2 szériájú JF-17 Thunder gyártása. A kínai-pakisztáni fejlesztésű vadászbombázó legújabb verziója számos ponton különbözik az első sorozattól, de a legfontosabb lépés a légiutántöltési képesség, mely növelheti a típus exportesélyeit is. A fixen beépített csonk jobb oldalt, a pilótafülke mögött csatlakozik a törzshöz, onnan nyúlik előre, a pilóta látómezejéig.

További előrelépés a kínai fejlesztésű, Nanjing KLJ-7 típusú radar, de korszerűsítették a pilótafülke avionikáját és szoftveres frissítések is történtek. Bővült a fegyverpaletta is, így a Block 1 által alkalmazható fegyverek (Mk 82/84 „buta” bombák, PL-5-EII légiharc-rakéta) mellett már a kínai C-802 típusú hajó-elleni rakéta és a SD-10A látóhatáron túli harcra alkalmas légiharc-rakéta is integrálva lett.

De nem csak a Block 2-es sorozat készül, fejlesztés alatt áll a korábban szükségtelennek ítélt kétüléses változtat is. A JF-17-es ugyanis nem rendelkezik oktatóváltozattal, az átképzésre váró pilóták 25 szimulátorral repült óra után kerülnek a típusra, melyből mind az 50 darab Block 1-es változatot leszállították már a Pakisztáni Légierő (PAF) számára.

A PAF parancsnoka, Tahir Rafique Butt tábornok elmondta, nem is a hazai szükséglet, inkább az exportesélyek növelése érdekében szükséges a kétszemélyes verzió, mivel több légierő is jelezte, hogy csak úgy tart igényt a típusra, ha lesz belőle oktatóváltozat is.

Fotó: Alan Warnes

Fotó: Alan Warnes ,

Korábban már több ízben beszámoltunk arról, hogy számos ország érdeklődik a kínai-pakisztáni fejlesztésű, “jóárasított” vadászbombázó iránt, mely exportját hivatalosan idén kezdik meg a gyártó nemzetek, akik számos nyugati repülőnapon népszerűsítik a típus, repült Farnboroughban és Dubajban is. A dinamikus bemutató mellett meg a marketinghadjárat is, melynek az egyik fő pontja az, hogy 3 vagy több JF-17-es kapható bármely másik gyártásban lévő modern vadászbombázó darabáráért. Ilyen árképzés mellett nem meglepő, hogy számos ország szemet vetett a típusra, főként az ázsiai, kelet-európai, dél-amerikai és afrikai régióból várnak megrendeléseket.

Potenciális megrendelő Egyiptom, Srí Lanka, Kuvait és Katar is, de típus után Szaúd-Arábia, Azerbajdzsán, Szudán, Zimbabwe, Szomália, Eritrea, Banglades, Irán és Nigéria is érdeklődik, emellett lehetséges megrendelőként tartják számon a lassan újraszerveződő Líbiát is.


A JF-17 Thunder típusismertetőjéért katt ide!