|

Hamarosan dönt a bolgár vezetés a vadászgép-beszerzésről

Bolgár lapinformációk szerint Bulgária vezetése még június folyamán dönt a légierő matuzsálemkorú MiG-21-eseinek és MiG-29-eseinek leváltásáról.

Bár már többször úgy tűnt, hogy a délkelet-európai ország használt portugál F-16-osokkal váltja le jelenlegi típusait, végül tavaly pénzügyi okok miatt elhalasztották a döntést, Románia pedig lecsapott a kínálkozó lehetőségre.

A napokban a Hemus haditechnikai kiállítás megnyitóján a Fekete-tenger partján fekvő állam védelmi minisztere, Angel Najgyenov elmondta, a következő harminc napban döntenek arról, hogy új típust vásároljanak, vagy nagyjavíttassák és modernizálják a meglévő MiG-29-eseket. Elmondta, hogy a váltótípus beszerzését 250 millió euróra becsülik, de lehetnek további költségek is, függően a beszerzés kondícióitól, a gépek darabszámától és egyéb tényezőktől.

071018-F-3431H-198

A Bolgár Légierő kötelékében jelenleg két komoly harcigép repül, a MiG-29-esből 20 példány, a MiG-21Bisz/U típusból 15 darab áll hadrendben (a Szu-25-ösöket pedig már kivonták, majd továbbértékesítették Grúziának). A szovjet/orosz eredetű típusok már kivonásra érettek, leváltásukra egy korszerű nyugati masinát preferálnak.

Mint ismeretes, Bulgária anyagi okok miatt már évek óta halogatja a típusváltást, már az ezredfordulót követően az amerikaiak próbáltak rájuk erőszakolni használt F-16 Fighting Falcon és F/A-18 Hornet típusú vadászbombázókat, de új gépek vásárlását nem engedték. Emellett ajánlatot tett a Saab, a németek pedig használt Typhoonokat adnának el (állítólag az olaszok is tettek hasonló ajánlatot), míg az izraeliek jelentősen modernizált Kfireket kínálnak.

Nyilvánosságra hozták, mindegy, hogy megfelelő állapotú, de használt, vagy vadonatúj masinákat kapnak, ha a gép teljesíti az elvárt paramétereket, akkor az ár és az ellentétezés dönt majd. Lehet, hogy még a tendert is megkerülik, amennyiben úgy adódik.