|

Modernizált Kfireket ajánl Bulgáriának az IAI

Jelentősen modernizált Kfir típusú vadászbombázókat ajánl megvételre Bulgáriának az Israel Aerospace Industries (IAI).

A Dassault Mirage 5 kissé módosított változatát az Israel Aerospace Industries jogelődje, az Israel Aircraft Industries gyártotta „Kfir” néven az Izraeli Légierő számára, mely 1976-ban rendszeresítette és 1996-ban vonta ki a deltaszárnyú vadászt. A nyugdíjazott típus modernizált példányait azóta árulják a világpiacon, vásárolt belőle Sri Lanka, Ecuador és Kolumbia is.

DM-SC-88-06368

Az IAI tájékoztatása szerint jelenleg még körülbelül 50 darab gépet tudnának értékesíteni, ráadásul mindezt minden korábbinál nagyobb modernizációt követően tennék meg. Az AESA radarral ellátott, Block 60 jelzésű változattal elsősorban Bulgáriát célozták meg, mely a MiG-21 és MiG-29 típusú vadászgépek utódját keresik. Az izraeli konstruktőr által kínált, 10 gépet tartalmazó csomag ráadásul harmadannyiba kerülne, mint a 9 darab F-16AM/BM gépeket tartalmazó portugál ajánlat.

IAI Kfir - Colombian Air Force

Az IAI emellett vállalta, hogy az 5.5 tonnás teherbírású Kfir fedélzetére a Python 5 és Derby rakéták mellett integrálják a RAFAEL Spice csapásmérő típuscsaládot és a Link 16 adatátviteli rendszert is. A modernizált gépek szállítását a szerződés aláírásától számított 1 éven belül elkezdenék.