|

Küszöbön a bolgár bejelentés?

A bolgár védelmi minisztérium bejelentése szerint küszöbön a megállapodás a kiöregedő MiG-29-esek leváltására.

A védelmi minisztérium röviddel Karácsony előtt tárta a bolgár kormány elé azt a javaslatot, melyben a Lockheed Martin F-16 Fightning Falcon vadászbombázót nevezik meg váltótípusként a kiöregedő MiG-29-esek leváltására. Az amerikai típus legkorszerűbb, Block 70 verziójú, F-16V jelzésű változatából vásárolnának 8 darabot.

Forrás: lockheedmartin.com

A döntés indoklása szerint az ajánlott Block 70/72 verziójú F-16V sokkal korszerűbb, mint a riválisok által kínált használt Eurofighter és Gripen vadászbombázók. Az árról egyelőre nincs információ, amerikai és bolgár fél részéről is azt nyilatkozták, hogy próbálják megtalálni az optimális financiális megoldásokat a szerződés részleteinek pontosítása közben.

Az azonban beszédes, hogy a nyári közbeszerzés eljárás még 16 gépről szólt, ehhez képest most csak 8 példány beszerzését jelentették be. Ezt egyrészt magyarázhatja, hogy a használt gépek helyett jelenleg újak vásárlását tervezik, valamint az is, hogy a szerződés adott esetben tartalmazhat egy 8 gépes opciót, melyet később érvényesíthetnek. De addig is várjuk a hivatalos bejelentést a szerződést aláírásáról, mert az eddigi bolgár típusváltás szappanoperáját látva nem lennénk meglepve, ha még többször változna a „biztos befutó”…