|

7 résztvevős lehet a bolgár vadászgép tender

Az előkészítés vége felé járhat Bulgária újabb körös nekifutása a MiG-29 utódtípusának kiválasztására: a védelmi minisztérium részéről kiadásra került az összesen 16 gépről szóló ajánlattételi felhívás vázlata, amit 7 országnak kívánnak megküldeni. Mindennek előzménye, hogy júniusban jóváhagyást kapott 16 gép két menetben történő beszerzése, melyre 1,8 milliárd bolgár leva állhat majd rendelkezésre egy bővebb haderő korszerűsítési csomag részeként.

Úgy véljük különösebben nagy meglepetés nincs a típusok, illetve a megkeresendő nemezetek listájában, hiszen a listában az F-16, Gripen, Eurofighter és Rafale szerepel, míg Bulgária anyagi lehetőségeit nézve továbbra is az F-16, vagy a Gripen tűnik megoldásnak a vadászgép képességekben korábban kritikus mélységekbe süllyedő, azt kis híján elvesztő Bolgár Légierő ilyen téren történő modernizálására.

A korábbi, átmeneti kormány által favoritnak megnevezett Saab AB mellett a most kiküldendő ajánlatkérésben ismét szerepelnek a portugálok is, akikkel már volt afférja Szófiának, ám azt a meccset végül a románok nyerték, keleti szomszédunkhoz kerültek az akkor eladósorban lévő portugál Sólymok. F-16 vonalon bekerült a Gripent Horvátországban modernizált, élettartam hosszabbított F-16-osokkal elvileg, bár még nem biztosan kiütött Izrael is. Végül képbe kerül az Egyesült Államok is, akit szintén a Fighting Falconról faggatnak majd a végleges ajánlatkérőben – esetleg F/A-18-ról.

Izraeli F-16B „Netz” KGyST,

Az európai kínálatból Franciaországtól a Rafale, míg Németországtól és Olaszországtól az Eurofighter kapcsán kérnek majd ajánlatot.