|

Gripennel modernizálnák a Bolgár Légierőt?

Bulgária légierejének nem éppen rózsás állapotáról az elmúlt évek alatt több alkalommal is írtunk. Most úgy tűnik belátható időn belül megkezdődhet valamiféle pozitív változás, hiszen az átmeneti kormány  megnevezte a beszerzendő típust, mely nem más lenne mint a JAS-39 Gripen. A Reuters értesülései szerint akár már egy héten belül felállhat a beszerzés folyamatát levezénylő bizottság.

Újabb üzemeltetővel bővülhet a Gripen-közösség. Jamie Hunter, via Saab,

A svéd típust annak ellenére jelölték meg favoritnak, hogy 2016. novemberében még arról volt szó, hogy költségkímélési okokból inkább használt gépek felé húznának. Ezzel pedig hátrányba került a Gripen, hiszen a svédek új gépeket ajánlottak Szófiának.

A Jane’s érdeklődésére a SAAB AB részéről csak annyit igazoltak vissza, hogy értesültek a hírekből arról, hogy a Gripen C/D került az 1. helyre a bolgároknál, maga mögé utasítva a használt portugál F-16-ost és az olasz Eurofightert, ugyanakkor ez még csak egy kedvező első lépés egy tényleges beszerzés lezárásáig.

Szófia elvileg két lépcsőben 8-8 vadászbombázót vásárolna, melyekkel a mára meglehetősen komoly problémákkal küzdő MiG-29-eseit cserélnék, biztosítva ezzel a légierő korábban megkérdőjelezett vadászgépes vonalának fennmaradását.

Fórum hozzászólások

 • Szia Kele,
  Igen ezek nem a valós állapotot tükrözik, csak a papíros verziót.
  Azt én is olvastam, hogy köszönő viszonyban sincs az aktuális helyzettel.
  Kb a fele sem.
  Amúgy te mit tudsz a mi szétporladó Fulcrumjaink eladásáról ? Most hogy sokat közlekedek az elkészült északi elkerülőn, legalább kétszer látom őket naponta a bázis szélén, és mindig felmegy a pumpa ha a történetükre gondolok. Legalább elcserélték volna múzeumi példányokra valakikkel... (már ha azt is lehetséges egyáltalán)
 • Annyit tudok, hogy anno volt rá érdeklődés, mivel az egyik szomszéd légierő 29-es gépeihez szükség lett volna még 4-8 gépre, hogy ismét legyen század. Ez kútba esett. Azóta viszont mit lehet tenni? NATO ország révén nem adhattuk volna el, olyan országnak, amelynek politikája nem megfelelő számunkra (NATO, EU, USA). Az oroszok is tudtommal beleszólhatnak kinek adjuk el.

  Valószínűnek tartom, hogy alkatrészként biztosan a fegyverpiacon éppúgy elkelnek, mint a Mi-24-es, vagy némi Mi-8 helikoptereink, a szokásos 3-4 kft-n keresztül. (kurva nagy haszonnal).

  Az biztos, hogy ezek öreg 9.12-es sárkányú gépek, elavult avionikával. (Fegyverzet már nincs hozzájuk). Nagyon egyben nem kapkodnának érte vevők (akik mindkét oldalnak megfelelnek.)

  Viszont a Szolnoki és Keceli múzeumba illene lenne már 1-1 et berakni a legrosszabb állapotú harciakból, külsőleg kiglancolva legalább egy kort jelképeznének.

  de erre sincs akarat, gyakorlatilag várják a nagy vevőt aki nem jön.
 • Köszi,
  Sajnos sejtettük, hogy nem lesz rá vevő ... Főleg annyiért, amit a hirdetésben megjelöltek ...
  A mi múzeumainkba is elmehetnének, de máshová is cserébe természetesen.
  A működőképesek ügyében is lehet inkább a csereberét kéne preferálni - (már ha szerződés szerint lehetséges) - mittudomén, a lengyeleknek odaadni Twardyért, vagy helikért. Még keresdőnek is alkalmatlan a honvédelmi vezetés, egy idő múlva ui. 0 lesz az értékük.
 • Valami 90 db körüli C/D-re emlékszem amiket cserélni akarnak hamarosan E/F-re. Viszont amit tudnak és lehet azt tudtommal felhasználnák a régiekből az újakhoz mint az A/B változatoknál. Legalábbis ilyesmi rémlik de majd valaki pontosabban felhomályosít.
 • 16 darabot összekaparnának valahogy a svédek, akár a most használtakból is, ha nincs annyi elfekvőbe nekik, de jobban 2018 után lehetne esélyes, amikor elkezdenek kijönni az E-vel. Mondjuk szerintem 95 százalék, hogy F16-ot vesznek.
 • Úgy néz ki a bolgárok is eldöntötték: Gripen kéne.

  Bulgária úgy döntött, hogy tárgyalásokat kezd Svédországgal a Saab fegyveripari konszern gyártotta nyolc új JAS 39 Gripen típusú harci repülőgép beszerzéséről – jelentette be Sztefan Janev bolgár ügyvivő miniszterelnök-helyettes szerdán.
  http://magyaridok.hu/kulfold/bulgaria-sved-gripen-harci-repulogepeket-vasarolna-1627444/

  Bulgária a svéd ajánlatot részesítette előnyben, mintsem hogy amerikai fegyverrendszerekkel ellátott, használt F-16-os vadászbombázókat vásároljon Portugáliától, vagy – ugyancsak használt – Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépeket szerezzen be Olaszországtól.
  A tájékoztatás szerint a harci repülőgépek beszerzéséről szóló megállapodás becsült értéke 1,5 milliárd leva (240 milliárd forint). Janev elmondta: a tárgyalásokra különleges bizottságot hoznak létre egy héten belül, de Svédországgal már a jövő héten hivatalba lépő új bolgár kormány fogja lefolytatni az egyeztetéseket.
 • Most kéne valami biznict kötni velük, a maradék még használható 4-5 gépünket átadni, az oroszok is valószínűleg belemennének.
  Még mindig jobb eladni nyomott áron, mint itt rohasztani őket.
 • Panzerfaust
  Most kéne valami biznict kötni velük, a maradék még használható 4-5 gépünket átadni, az oroszok is valószínűleg belemennének.
  Még mindig jobb eladni nyomott áron, mint itt rohasztani őket.
  Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
 • zsolti
  Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
  Igen azt vágom, a kivonás óta sok idő eltelt, bár még az a négy amit még működőképes állapotba lehet hozni - ha kéne valakinek, de még a bolgároknak se kell.
  Szerintem a szemétdombra megy mindegyik. A susnyásba lévők biztos, azok olyan pocsékul néznek ki hogy fogalom, nem is értem mit akar a HM, olyan idióta nincs aki azokba pénzt ölne.
 • A bolgárok vajon milyen Gripen csomag ajánlatott kaphatnak ezek után? Értve db szám? Fegyverzet, stb......
  Az f-16 os még nincs lejátszva. A parlament elvileg az elnőki döntést nagy többséggel felülbirálhatja. Viszont a hírek szerint ott is akadnak képviselők akik az f-16 os csomagot sokkalják. Nagy viták várhatóak ott is. Egyébként ezek után a horvátoknál egyre biztosabb indulhatnak a svédek. Látva ezt a bolgár cirkuszt.
  Én azért bizok benne hogy mint a bolgároknál il későbbiekben a horvátoknál is a gripen lesz a befutó. Mert ez számunkra is előnyös lehet a későbbiekben.
 • Tudom, hogy még nincs vége ennek a történetnek, de.... el lett terjesztve hogy Trump mindenkire nagy nyomást gyakorol, hogy amerikai fegyvert vegyen... látszólag ez is történt,mindenhol nyertek is.... de azóta a horvátok meggondolták magukat, a bolgárok meggondolták magukat, a magyarok sem vettek még semmit... mi történhetett? Enyhült a nyomás és a figyelem? Vagy már megint semmi sem az, aminek látszik?
 • Terminator
  Tudom, hogy még nincs vége ennek a történetnek, de.... el lett terjesztve hogy Trump mindenkire nagy nyomást gyakorol, hogy amerikai fegyvert vegyen... látszólag ez is történt,mindenhol nyertek is.... de azóta a horvátok meggondolták magukat, a bolgárok meggondolták magukat, a magyarok sem vettek még semmit... mi történhetett? Enyhült a nyomás és a figyelem? Vagy már megint semmi sem az, aminek látszik?
  Az amerikai társadalom erősen profitorientált, így a politika is, ezért nem hiszem hogy csak úgy elengednek bárkit is. Ahhoz egy török méretű és jelentőségű államnak kell lennie, sőt az sem fix. A Patriot állítólag a drágasága miatt sem nyerte el a törökök kegyeit, amellyett ugye hogy megpuccsolták majdnem az államfőt. És Szulejmánék meglehetősen vehemens népség, ambiciózus céljaik vannak mint a kínaiaknak - a regionális státuszt tekintve.
  Buxaharc várható, a szövetség vezető ereje és a tagok között :D
 • Ha már Bulgária.... légcsavaros gyakorlógép beszerzésére írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást:

  Bulgária-Szófia: Gyakorló repülőgépek

  2019/S 177-430066

  Becsült teljes érték:
  Érték áfa nélkül: 2 500 000 BGN (= 425 millió HUF; =1,425 millió USD)

  Részletek:
  https://pp.mod.bg/MO-DOA-2019-056
 • Terminator
  Ha már Bulgária.... légcsavaros gyakorlógép beszerzésére írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást:

  Bulgária-Szófia: Gyakorló repülőgépek

  2019/S 177-430066

  Becsült teljes érték:
  Érték áfa nélkül: 2 500 000 BGN (= 425 millió HUF; =1,425 millió USD)

  Részletek:
  https://pp.mod.bg/MO-DOA-2019-056

  4 db légcsavaros gyakorlógép beszerzésére.
 • Bulgaria buys additional 8 F-16s

  Given that the time required to produce the new F-16s is about three years, Bulgaria should sign a contract for the delivery of 8 additional Lockheed Martin F-16C iD Block 70/72 Fighting Falcon fighter jets in the period 2023-2025 , in order to This was supported by the timely replacement of MiG-29s that would be withdrawn (at the end of the decade, due to the expiration of their prescribed lifespan), said the Commander of the Bulgarian Air Force, Major General Canko Stojkov, in an interview published on May 22 by the Information Center. Bulgarian Ministry of Defense.

  Speaking about the preparations of the Bulgarian Air Force for the reception of its first 8 F-16s (6 one-seater and two two-seater), for which an agreement was reached with the USA in July 2019 within the Foreign Military Sales program worth 1.673 billion dollars, Cankov informed that the pilots to undergo training in the United States already determined and that the first four will go to training in June.

  - American partners have developed training programs and provided six more training places in fiscal 2021 (starting on October 1, 2020 and ending on September 30, 2021, author's note) - said the commander of the Bulgarian Armed Forces, adding that the first 8 bugarskih pilota trebalo da završe svoju obuku do trenutka kada prvi F- 16 isporučeni Bugarskoj budu 2023. godine.

  Speaking about other priorities of the Armed Forces of Bulgaria, Major General Stojkov revealed that a project for the procurement of new types of anti-aircraft missile weapons has been launched with the aim of in the period 2025-2032. procurement of short- and medium-range air defense systems. In the meantime, the existing mobile long-range air defense systems S-300P (NATO: SA-10 Grumble) will be modernized by 2021 with the procurement of tactical communication systems for the transmission of information via voice and data as well as a new system of self-recognition IFF (Identification Friend or Foe).

  Stojkov also said that to support the modernization of the Bulgarian air defense system, seven 3D radars will be procured, of which five large and two short-range. Although it did not specify the expected procurement deadline, an earlier report by the Information Center of the Ministry of Defense, published on March 20, confirmed that Bulgaria would be in favor of the mentioned procurement of mobile radars in the period 2023-2024. spent 153.3 to 204.4 million euros.

  Among the top priorities of the Bulgarian Armed Forces, Major General Stojkov also mentioned the project of major modernization of declared military units and platforms for self-identification systems (Mode 5 IFF), including radar systems that transmit data to NATO's integrated air and missile defense system (NATINAMDS - NATO Integrated Air). and Missile Defense System).

  The commander of the Bulgarian Air Force announced a plan to continue sending flight crews for training to the neighboring countries of Northern Macedonia and Serbia.

  - We are monitoring the development of the situation with the Covid-19 virus in order to organize the preparation of flight crews for Mi-17 and Mi-24 helicopter simulators in Northern Macedonia, as well as the simulator for the MiG-29 aircraft in Serbia - said Major General Stojkov.

  The Bulgarian Ministry of Defense announced on April 8 that it had received approval from the US Defense Security Cooperation Agency to pay quarterly installments for equipment procured through the Foreign Military Sales program. This should enable the Ministry of Defense to have an adaptable financial scheme for military modernization projects through the procurement of American defense products and services, and at the same time reduce the burden on defense budget resources in the coming years.
 • A lehetőségeihez képest a bolgárok belehúztak,már csak az a kérdés milyen szinten tudják,akarják majd üzemeltetni őket.
 • Terminator
  Bulgaria buys additional 8 F-16s

  Given that the time required to produce the new F-16s is about three years, Bulgaria should sign a contract for the delivery of 8 additional Lockheed Martin F-16C iD Block 70/72 Fighting Falcon fighter jets in the period 2023-2025 , in order to This was supported by the timely replacement of MiG-29s that would be withdrawn (at the end of the decade, due to the expiration of their prescribed lifespan), said the Commander of the Bulgarian Air Force, Major General Canko Stojkov, in an interview published on May 22 by the Information Center. Bulgarian Ministry of Defense.

  Speaking about the preparations of the Bulgarian Air Force for the reception of its first 8 F-16s (6 one-seater and two two-seater), for which an agreement was reached with the USA in July 2019 within the Foreign Military Sales program worth 1.673 billion dollars, Cankov informed that the pilots to undergo training in the United States already determined and that the first four will go to training in June.

  - American partners have developed training programs and provided six more training places in fiscal 2021 (starting on October 1, 2020 and ending on September 30, 2021, author's note) - said the commander of the Bulgarian Armed Forces, adding that the first 8 bugarskih pilota trebalo da završe svoju obuku do trenutka kada prvi F- 16 isporučeni Bugarskoj budu 2023. godine.

  Speaking about other priorities of the Armed Forces of Bulgaria, Major General Stojkov revealed that a project for the procurement of new types of anti-aircraft missile weapons has been launched with the aim of in the period 2025-2032. procurement of short- and medium-range air defense systems. In the meantime, the existing mobile long-range air defense systems S-300P (NATO: SA-10 Grumble) will be modernized by 2021 with the procurement of tactical communication systems for the transmission of information via voice and data as well as a new system of self-recognition IFF (Identification Friend or Foe).

  Stojkov also said that to support the modernization of the Bulgarian air defense system, seven 3D radars will be procured, of which five large and two short-range. Although it did not specify the expected procurement deadline, an earlier report by the Information Center of the Ministry of Defense, published on March 20, confirmed that Bulgaria would be in favor of the mentioned procurement of mobile radars in the period 2023-2024. spent 153.3 to 204.4 million euros.

  Among the top priorities of the Bulgarian Armed Forces, Major General Stojkov also mentioned the project of major modernization of declared military units and platforms for self-identification systems (Mode 5 IFF), including radar systems that transmit data to NATO's integrated air and missile defense system (NATINAMDS - NATO Integrated Air). and Missile Defense System).

  The commander of the Bulgarian Air Force announced a plan to continue sending flight crews for training to the neighboring countries of Northern Macedonia and Serbia.

  - We are monitoring the development of the situation with the Covid-19 virus in order to organize the preparation of flight crews for Mi-17 and Mi-24 helicopter simulators in Northern Macedonia, as well as the simulator for the MiG-29 aircraft in Serbia - said Major General Stojkov.

  The Bulgarian Ministry of Defense announced on April 8 that it had received approval from the US Defense Security Cooperation Agency to pay quarterly installments for equipment procured through the Foreign Military Sales program. This should enable the Ministry of Defense to have an adaptable financial scheme for military modernization projects through the procurement of American defense products and services, and at the same time reduce the burden on defense budget resources in the coming years.
  Lehet tudni milyen kiképző gépet szeretnének beszerezni? Vagy náluk is csak valamiféle alapképzés lesz, és mégse vesznek dedikált légcsavaros kiképző repcsit?
 • BiancoGasto
  Lehet tudni milyen kiképző gépet szeretnének beszerezni? Vagy náluk is csak valamiféle alapképzés lesz, és mégse vesznek dedikált légcsavaros kiképző repcsit?
  Van nekik (ha még megvannak) 6-8db Pilatus PC-9 LGT-kiképzőgépük.
 • Wilson
  A lehetőségeihez képest a bolgárok belehúztak,már csak az a kérdés milyen szinten tudják,akarják majd üzemeltetni őket.
  Kannibalizmus.........

Ugrás a fórum topichoz