|

Gripennel modernizálnák a Bolgár Légierőt?

Bulgária légierejének nem éppen rózsás állapotáról az elmúlt évek alatt több alkalommal is írtunk. Most úgy tűnik belátható időn belül megkezdődhet valamiféle pozitív változás, hiszen az átmeneti kormány  megnevezte a beszerzendő típust, mely nem más lenne mint a JAS-39 Gripen. A Reuters értesülései szerint akár már egy héten belül felállhat a beszerzés folyamatát levezénylő bizottság.

Újabb üzemeltetővel bővülhet a Gripen-közösség. Jamie Hunter, via Saab,

A svéd típust annak ellenére jelölték meg favoritnak, hogy 2016. novemberében még arról volt szó, hogy költségkímélési okokból inkább használt gépek felé húznának. Ezzel pedig hátrányba került a Gripen, hiszen a svédek új gépeket ajánlottak Szófiának.

A Jane’s érdeklődésére a SAAB AB részéről csak annyit igazoltak vissza, hogy értesültek a hírekből arról, hogy a Gripen C/D került az 1. helyre a bolgároknál, maga mögé utasítva a használt portugál F-16-ost és az olasz Eurofightert, ugyanakkor ez még csak egy kedvező első lépés egy tényleges beszerzés lezárásáig.

Szófia elvileg két lépcsőben 8-8 vadászbombázót vásárolna, melyekkel a mára meglehetősen komoly problémákkal küzdő MiG-29-eseit cserélnék, biztosítva ezzel a légierő korábban megkérdőjelezett vadászgépes vonalának fennmaradását.