|

Olasz Typhoonok Bulgáriának?

Egy vérbeli HTKA-olvasónak nem kell bemutatni, hogy mi folyik az elmúlt években Bulgáriában típusváltás címén, de az eredmény eddig konvergál a nullához.

Legutóbb novemberben szerepelt oldalunk hasábjain a bolgár többfeladatú vadászbombázó-beszerzés, akkor épp módosították a közbeszerzési eljárás szövegét. Az új kiírás még inkább előnyben részesíti a használt gépeket ajánló pályázókat, a korábbi 25 százalékról 5%-ra csökkentették a gépek üzemidő-tartalékát figyelembe vevő pont hatását. Kikerült emellett a vadászbombázó követelmény is, azaz a gépeknek elsősorban elfogóvadászként számítanak (ez feltételezi azt is, hogy a csapásmérő Szu-25-ösök továbbra is hadrendben maradnak Bulgáriában). Továbbá bevették a követelménybe katonai kooperációt, nyilván ez a pályázó mögött álló nemzetre vonatkozik.

Olasz Typhoon - stílszerűen, éppen Izland felett | Fotó: Olasz Légierő

Olasz Typhoon – stílszerűen, éppen Izland felett | Fotó: Olasz Légierő ,

A versenyre beneveztek az olaszok is, mégpedig a Eurofighter Typhoon használt példányaival, bár a hírek szerint a végső küzdelem a Saab JAS-39 Gripen és a használt, de felújított portugál F-16 Fighting Falcon között dől majd el.

Bulgária egyébként két adagban 8-8 gépet vásárolna (az nem tisztázott, hogy a 16 gépből hány darab kétülésest igényelnek) a jelenleg szolgálatban álló, erősen megfogyatkozott MiG-29-esekből álló légiflotta leváltására.