|

Olasz Typhoonok Bulgáriának?

Egy vérbeli HTKA-olvasónak nem kell bemutatni, hogy mi folyik az elmúlt években Bulgáriában típusváltás címén, de az eredmény eddig konvergál a nullához.

Legutóbb novemberben szerepelt oldalunk hasábjain a bolgár többfeladatú vadászbombázó-beszerzés, akkor épp módosították a közbeszerzési eljárás szövegét. Az új kiírás még inkább előnyben részesíti a használt gépeket ajánló pályázókat, a korábbi 25 százalékról 5%-ra csökkentették a gépek üzemidő-tartalékát figyelembe vevő pont hatását. Kikerült emellett a vadászbombázó követelmény is, azaz a gépeknek elsősorban elfogóvadászként számítanak (ez feltételezi azt is, hogy a csapásmérő Szu-25-ösök továbbra is hadrendben maradnak Bulgáriában). Továbbá bevették a követelménybe katonai kooperációt, nyilván ez a pályázó mögött álló nemzetre vonatkozik.

Olasz Typhoon - stílszerűen, éppen Izland felett | Fotó: Olasz Légierő

Olasz Typhoon – stílszerűen, éppen Izland felett | Fotó: Olasz Légierő ,

A versenyre beneveztek az olaszok is, mégpedig a Eurofighter Typhoon használt példányaival, bár a hírek szerint a végső küzdelem a Saab JAS-39 Gripen és a használt, de felújított portugál F-16 Fighting Falcon között dől majd el.

Bulgária egyébként két adagban 8-8 gépet vásárolna (az nem tisztázott, hogy a 16 gépből hány darab kétülésest igényelnek) a jelenleg szolgálatban álló, erősen megfogyatkozott MiG-29-esekből álló légiflotta leváltására.

Fórum hozzászólások

 • Az említett országok azt hiszem mind ugyanazt a verziót üzemeltették , sőt a sorszámok is követik egymást !
  Szlovák oldalszámok:
  9–12A (21 db): 0619 (AS), 0921 (AS), 2022(zuhant), 2123 (AS), 3709 (AS), 3911 (AS), 5304, 5113, 6124 (AS), 6425 (AS), 6526 (AS), 6627 (AS), 6728 (AS), 6829(zuhant), 6930(zuhant), 7501, 9308, 9311.
  9-51 (3 db): 1303 (UBS), 4401, 5304 (UBS)
  Bolgár oldalszámok:
  9–12A (18 db): 15 – 32, 9–51 (6 db): 01 – 04, plusz két UB 12és 33, 12 gépet korszerűsítettek Migék. A lengyel egységeknél láthattunk kettő, három és négyjegyűt is. Az egyik részük modernizált, izraeli segítséggel, a szlovákok szintén oroszokkal dolgoztak.
 • Nem tudhatjuk, hogy tényleg nem kellettek, vagy csak az oroszok tettek keresztbe az üzletnek. Ismerni kellene azt a szerződést, ami alapján kaptuk a gépeket, mert ilyenkor a szállító rendszerint kiköti, hogy az "áru" csak az ő engedélyével adható tovább harmadik fél részére (ne ronthassuk az ő üzleti pozícióit).
  Nem csak vagy elsősorban nem is ezért van kikötés a továbbadás miatt. Ha egy ország fegyvert ad el egy másiknak, akkor valamilyen szinten politikailag is támogatja azt. Viszont nem biztos, hogy egy harmadik országot akar támogatni. Abból egyéb konfliktusok is lehetnek.
 • <blockquote rel="emel">Nem tudhatjuk, hogy tényleg nem kellettek, vagy csak az oroszok tettek keresztbe az üzletnek. Ismerni kellene azt a szerződést, ami alapján kaptuk a gépeket, mert ilyenkor a szállító rendszerint kiköti, hogy az "áru" csak az ő engedélyével adható tovább harmadik fél részére (ne ronthassuk az ő üzleti pozícióit).
  Nem csak vagy elsősorban nem is ezért van kikötés a továbbadás miatt. Ha egy ország fegyvert ad el egy másiknak, akkor valamilyen szinten politikailag is támogatja azt. Viszont nem biztos, hogy egy harmadik országot akar támogatni. Abból egyéb konfliktusok is lehetnek.</blockquote>

  Igazad van, ez is benne van a pakliban, de az eredménye mindegyiknek ugyanaz, nem biztos hogy rábólint az üzletre.
 • Panzerfaust
  Ami sorszámokat írtál azok azt hiszem nem a gyári számok hanem az adott országok által adott számok nem? A gyári számok ezektől eltérőek szerintem de nem vagyok szakértő ebben (sem ).
 • Sziasztok! Az oldalszámok stimmelnek a Szlovákoknál, de hadrendben 12 darab 29-es áll (ASz és UB). A szlovák védelmi attasé úr mondta kb. három héttel ezelőtt.

  A bolgároknál sincs 20 darab 29-es már (rendszerben állhat még papíron) de a gyakorlatba nincs annyi repülőképes. Oldalszámokról este majd írok. (Az utóbbi 2 évben 5x voltam Ignatievo-ban, az összes repképes gép oldalszáma megvan.)
 • Szia Kele,
  Igen ezek nem a valós állapotot tükrözik, csak a papíros verziót.
  Azt én is olvastam, hogy köszönő viszonyban sincs az aktuális helyzettel.
  Kb a fele sem.
  Amúgy te mit tudsz a mi szétporladó Fulcrumjaink eladásáról ? Most hogy sokat közlekedek az elkészült északi elkerülőn, legalább kétszer látom őket naponta a bázis szélén, és mindig felmegy a pumpa ha a történetükre gondolok. Legalább elcserélték volna múzeumi példányokra valakikkel... (már ha azt is lehetséges egyáltalán)
 • Annyit tudok, hogy anno volt rá érdeklődés, mivel az egyik szomszéd légierő 29-es gépeihez szükség lett volna még 4-8 gépre, hogy ismét legyen század. Ez kútba esett. Azóta viszont mit lehet tenni? NATO ország révén nem adhattuk volna el, olyan országnak, amelynek politikája nem megfelelő számunkra (NATO, EU, USA). Az oroszok is tudtommal beleszólhatnak kinek adjuk el.

  Valószínűnek tartom, hogy alkatrészként biztosan a fegyverpiacon éppúgy elkelnek, mint a Mi-24-es, vagy némi Mi-8 helikoptereink, a szokásos 3-4 kft-n keresztül. (kurva nagy haszonnal).

  Az biztos, hogy ezek öreg 9.12-es sárkányú gépek, elavult avionikával. (Fegyverzet már nincs hozzájuk). Nagyon egyben nem kapkodnának érte vevők (akik mindkét oldalnak megfelelnek.)

  Viszont a Szolnoki és Keceli múzeumba illene lenne már 1-1 et berakni a legrosszabb állapotú harciakból, külsőleg kiglancolva legalább egy kort jelképeznének.

  de erre sincs akarat, gyakorlatilag várják a nagy vevőt aki nem jön.
 • Köszi,
  Sajnos sejtettük, hogy nem lesz rá vevő ... Főleg annyiért, amit a hirdetésben megjelöltek ...
  A mi múzeumainkba is elmehetnének, de máshová is cserébe természetesen.
  A működőképesek ügyében is lehet inkább a csereberét kéne preferálni - (már ha szerződés szerint lehetséges) - mittudomén, a lengyeleknek odaadni Twardyért, vagy helikért. Még keresdőnek is alkalmatlan a honvédelmi vezetés, egy idő múlva ui. 0 lesz az értékük.
 • Valami 90 db körüli C/D-re emlékszem amiket cserélni akarnak hamarosan E/F-re. Viszont amit tudnak és lehet azt tudtommal felhasználnák a régiekből az újakhoz mint az A/B változatoknál. Legalábbis ilyesmi rémlik de majd valaki pontosabban felhomályosít.
 • 16 darabot összekaparnának valahogy a svédek, akár a most használtakból is, ha nincs annyi elfekvőbe nekik, de jobban 2018 után lehetne esélyes, amikor elkezdenek kijönni az E-vel. Mondjuk szerintem 95 százalék, hogy F16-ot vesznek.
 • Úgy néz ki a bolgárok is eldöntötték: Gripen kéne.

  Bulgária úgy döntött, hogy tárgyalásokat kezd Svédországgal a Saab fegyveripari konszern gyártotta nyolc új JAS 39 Gripen típusú harci repülőgép beszerzéséről – jelentette be Sztefan Janev bolgár ügyvivő miniszterelnök-helyettes szerdán.
  http://magyaridok.hu/kulfold/bulgaria-sved-gripen-harci-repulogepeket-vasarolna-1627444/

  Bulgária a svéd ajánlatot részesítette előnyben, mintsem hogy amerikai fegyverrendszerekkel ellátott, használt F-16-os vadászbombázókat vásároljon Portugáliától, vagy – ugyancsak használt – Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépeket szerezzen be Olaszországtól.
  A tájékoztatás szerint a harci repülőgépek beszerzéséről szóló megállapodás becsült értéke 1,5 milliárd leva (240 milliárd forint). Janev elmondta: a tárgyalásokra különleges bizottságot hoznak létre egy héten belül, de Svédországgal már a jövő héten hivatalba lépő új bolgár kormány fogja lefolytatni az egyeztetéseket.
 • Most kéne valami biznict kötni velük, a maradék még használható 4-5 gépünket átadni, az oroszok is valószínűleg belemennének.
  Még mindig jobb eladni nyomott áron, mint itt rohasztani őket.
 • Panzerfaust
  Most kéne valami biznict kötni velük, a maradék még használható 4-5 gépünket átadni, az oroszok is valószínűleg belemennének.
  Még mindig jobb eladni nyomott áron, mint itt rohasztani őket.
  Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
 • zsolti
  Nincs használható gép, azokból volt 4 db sok sok évvel ezelőtt.
  Igen azt vágom, a kivonás óta sok idő eltelt, bár még az a négy amit még működőképes állapotba lehet hozni - ha kéne valakinek, de még a bolgároknak se kell.
  Szerintem a szemétdombra megy mindegyik. A susnyásba lévők biztos, azok olyan pocsékul néznek ki hogy fogalom, nem is értem mit akar a HM, olyan idióta nincs aki azokba pénzt ölne.
 • A bolgárok vajon milyen Gripen csomag ajánlatott kaphatnak ezek után? Értve db szám? Fegyverzet, stb......
  Az f-16 os még nincs lejátszva. A parlament elvileg az elnőki döntést nagy többséggel felülbirálhatja. Viszont a hírek szerint ott is akadnak képviselők akik az f-16 os csomagot sokkalják. Nagy viták várhatóak ott is. Egyébként ezek után a horvátoknál egyre biztosabb indulhatnak a svédek. Látva ezt a bolgár cirkuszt.
  Én azért bizok benne hogy mint a bolgároknál il későbbiekben a horvátoknál is a gripen lesz a befutó. Mert ez számunkra is előnyös lehet a későbbiekben.
 • Tudom, hogy még nincs vége ennek a történetnek, de.... el lett terjesztve hogy Trump mindenkire nagy nyomást gyakorol, hogy amerikai fegyvert vegyen... látszólag ez is történt,mindenhol nyertek is.... de azóta a horvátok meggondolták magukat, a bolgárok meggondolták magukat, a magyarok sem vettek még semmit... mi történhetett? Enyhült a nyomás és a figyelem? Vagy már megint semmi sem az, aminek látszik?
 • Terminator
  Tudom, hogy még nincs vége ennek a történetnek, de.... el lett terjesztve hogy Trump mindenkire nagy nyomást gyakorol, hogy amerikai fegyvert vegyen... látszólag ez is történt,mindenhol nyertek is.... de azóta a horvátok meggondolták magukat, a bolgárok meggondolták magukat, a magyarok sem vettek még semmit... mi történhetett? Enyhült a nyomás és a figyelem? Vagy már megint semmi sem az, aminek látszik?
  Az amerikai társadalom erősen profitorientált, így a politika is, ezért nem hiszem hogy csak úgy elengednek bárkit is. Ahhoz egy török méretű és jelentőségű államnak kell lennie, sőt az sem fix. A Patriot állítólag a drágasága miatt sem nyerte el a törökök kegyeit, amellyett ugye hogy megpuccsolták majdnem az államfőt. És Szulejmánék meglehetősen vehemens népség, ambiciózus céljaik vannak mint a kínaiaknak - a regionális státuszt tekintve.
  Buxaharc várható, a szövetség vezető ereje és a tagok között :D
 • Ha már Bulgária.... légcsavaros gyakorlógép beszerzésére írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást:

  Bulgária-Szófia: Gyakorló repülőgépek

  2019/S 177-430066

  Becsült teljes érték:
  Érték áfa nélkül: 2 500 000 BGN (= 425 millió HUF; =1,425 millió USD)

  Részletek:
  https://pp.mod.bg/MO-DOA-2019-056
 • Terminator
  Ha már Bulgária.... légcsavaros gyakorlógép beszerzésére írtak ki nyílt közbeszerzési eljárást:

  Bulgária-Szófia: Gyakorló repülőgépek

  2019/S 177-430066

  Becsült teljes érték:
  Érték áfa nélkül: 2 500 000 BGN (= 425 millió HUF; =1,425 millió USD)

  Részletek:
  https://pp.mod.bg/MO-DOA-2019-056

  4 db légcsavaros gyakorlógép beszerzésére.

Ugrás a fórum topichoz