|

Megint variálnak a bolgárok

Módosították a modern vadászbombázók beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás feltételeit Bulgáriában, hátrányba kerülhet ezzel a svéd Saab JAS-39 Gripen.

A bolgár védelmi minisztérium felülvizsgálta a többfeladatú vadászgép-beszerzés követelményeit és módosított rajtuk. Az új kiírás még inkább előnyben részesíti a használt gépeket ajánló pályázókat, a korábbi 25 százalékról 5%-ra csökkentették a gépek üzemidő-tartalékát figyelembe vevő pont hatását. Kikerült emellett a vadászbombázó követelmény is, azaz a gépeknek elsősorban elfogóvadászként számítanak (ez feltételezi azt is, hogy a csapásmérő Szu-25-ösök továbbra is hadrendben maradnak Bulgáriában). Továbbá bevették a követelménybe katonai kooperációt, nyilván ez a pályázó mögött álló nemzetre vonatkozik.

Bolgár MiG-29 | Fotó: USAF/Joe W. McFadden

Bolgár MiG-29 | Fotó: USAF/Joe W. McFadden ,

A versenyre izraeli, portugál és amerikai F-16-osok mellett olasz Eurofighter Typhoonokat neveztek, egyetlen induló kínál új gépeket, ez pedig a svéd SAAB, mely a Gripen C/D verziójával pályázik. A módosított követelményeket látva nem elképzelhetetlen, hogy a skandináv fél is használt példányokat kínál majd, mellyel csökkenteni lehet a pályázati összegen is, ami szintén hangsúlyos szempont lesz a pénzügyi gondok miatt többször is halasztott tenderen.

Bulgária egyébként két adagban 8-8 gépet vásárolna (az nem tisztázott, hogy a 16 gépből hány darab kétülésest igényelnek) a jelenleg szolgálatban álló, erősen megfogyatkozott MiG-29-esekből álló légiflotta leváltására.