|

Kritikus a bolgár vadászgép helyzet

Már több mint 4,5 éve annak, hogy Szófia információkat kért be több repülőgépgyártótól a típusváltást előkészítendő – azóta a MiG-21 géppark lényegében a múlté, az aktív állományú Szu-25-ösök száma is erősen megcsappant és leglényegesebb elemként a MiG-29-esek további reptetésével is komoly gondok vannak jelenleg. Ennek ellenére nemhogy új, de használt gép beszerzését sem sikerült összehozniuk az évek alatt. A helyzet a közelmúltbeli hírek, illetve a bolgár parlament védelmi bizottsága által a napokban kommunikáltak alapján mostanra már kritikussá vált. A légierő parancsnoka erre hivatkozva csütörtökön be is nyújtotta lemondását, majd a miniszterelnökkel találkozása után azt aznap vissza is vonta.

Az igen aggasztó helyzet oka jelenleg leginkább az, hogy a papíron meglévő 15 gépes MiG-29-es gépparkból állítólag csak 2 olyan gép van, mely 2016 második felét követően is rendelkezni fog repülhető órakerettel – a többi gép esetben ehhez felújításra van szükség. Melyet az oroszok által adott, magasnak ítélt ár miatt Lengyelországgal szeretnének megcsináltatni. Ennek hivatalossá tétele után az oroszok persze közölték, hogy a lengyelek semmiféle licenccel nem rendelkeznek ehhez – utalva arra, hogy a későbbiekben érdekes lesz a bolgár – orosz viszony ez ügyben. Vannak is olyan bolgár hangok, melyek szerint a NATO tagság ellenére nem kéne leépíteni az orosz haditechnika vonalán meglévő kapcsolatokat.

Bolgár MiG-29 - várhatóan az F-16 küldi nyugdíjba

Bolgár MiG-29 – várhatóan az F-16 küldi nyugdíjba ,

Mindenesetre a lengyel – bolgár megállapodás a bolgár MiG-29-esek felújításáról várhatóan nagyon rövid időn belül jóváhagyásra kerül – Nyikolaj Nencsev bolgár védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy napok kérdése a dolog. Nencsev elmondása alapján 2016 áprilisáig 6 bolgár MiG-29 felújításával végezhetnek a lengyelek, illetve még az év vége előtt elvileg kapnak 2 hajtóművet is kölcsönbe, melyet a felújított gépek érkeztéig használhatnak.

Hogy a 6 (esetleg 10) db MiG-29 tűzoltás jellegű felújítása után mi lesz azt még nem tudni, ám a védelmi bizottság a felújítás ügyének lezárása mellett sürgősen elintézendőnek nevezte meg az utódtípus beszerzésének ügyét is. Mindezek mellett Szófia készül a legrosszabbra is, így a védelmi minisztérium javaslatára előkészítés alatt van egy olyan törvénymódosítási tervezet is, mely lehetővé tenné, hogy a bolgár légtér védelméből a Bolgár Légierő gépei mellett más NATO légierők gépei is kivehessék a részüket. Hangoztatva, hogy nem készülnek a légierő ezen képességének felszámolására, sőt a későbbiekre nézve számolnak 15-18 vadászgéppel, mint Bulgária légterének védelmére elegendő gépmennyiséggel.

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth,  U.S. Air Force

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth, U.S. Air Force ,

Mint ismert lehet a Bolgár Légierő a románhoz hasonlóan várhatóan használt F-16-ossal újul majd meg. Ezen típus beszerzését legutóbb egyébként közös szomszédunk, Románia húzta keresztül, mikor is elhappolták az eladásra felkínált portugál F-16-osokat az azokért szintén versenyben állt Bulgária elől. Azóta ugyan szóba kerültek a görögök, akik egy magukra nézve igen jó feltétel mellett készek lennének gépeket eladni légierejükből, ám egyelőre ennek sem lett folytatása, lévén egy ideje nem gépbeszerzés, hanem a MiG-29-esek felújítása és kisebb modernizálása volt terítéken a bolgár légierővel kapcsolatos hírek között.