|

Görög F-16-osokat venne Bulgária?

Nagyjából 1 éve már, hogy hosszas versengést követően a románok elhappolták a Portugália által felajánlott – természetesen használt – F-16 Falcon vadászbombázókat a szintén légierő modernizálás előtt álló bolgárok elől. Az azóta eltelt időben természetesen a bolgárok sem ültek ölébe tett kézzel, a NATO által előírt modernizálás kapcsán új lehetőségek után néztek. Mely úgy tűnik végül Görögország formájában ölt majd testet.

A görög Kathimerini napilap értesülései alapján az aktuális felállás az, hogy a görögök eladnának régebbi Falconjaik egy részét északi szomszédjuknak, ámde cserébe az Egyesült Államoknak ugyanannyi, legalább F-16 Block 52 változatú F-16 lízingelésének lehetőségét kell biztosítania Athén számára. További kitétel, hogy a gépek modernizálása, javítása a görög Hellenic Aerospace Industry kivitelezésében kell megvalósuljon.

Szó se róla, görög szempontból nem lenne ez rossz üzlet: megszabadulnak az öregebb, Block 30-asaik egy részétől, párhuzamosan bővítve a Block 50/52 gépparkjukat.

Illeszkedő póttartállyal felszerelt görög F-16D Block 52+ és 'kicsiny

Illeszkedő póttartállyal felszerelt görög F-16D Block 52+ és ‘kicsiny” fegyver arzenálja. | Fotó: stefg74 ,

A hellének a Block 52-eseik mellett 32 db, 1989-1990 között, a Peace Xenia I program részeként érkezett F-16C/D Block 30 géppel rendelkeznek, melyből a sajtóértesülések szerint 6-8 gép kerülhetne át bolgár tulajdonba. Ez a mennyiség még akár hellyel-közzel pontos is lehet, hiszen a bolgárok korábban 9 portugál F-16-ost kívántak beszerezni.