|

Görögország is bejelentkezett az F-35-re

A délkelet-európai ország 40 darab ötödik generációs vadászbombázóra nyújtotta be igényét az Amerikai Egyesült Államoknak.

Helyi médiaértesülések szerint a görög védelmi minisztérium hivatalos ajánlatkérő levelet írt a Pentagonnak 4 darab Lockheed Martin F-35A Lightning II típusú vadászbombázóra. A csomagból első körben 20 gépet vásárolnának, míg a maradék 20-ra opciós jogot szeretnének. Nikolaos Panagiotopoulos görög védelmi miniszter a következő hetekben Amerikába látogat, valószínűleg szóba kerül majd az esetleges beszerzés és annak technikai és financiális részletei.

Amennyiben megvalósul a beszerzés, a Görög Légierő tovább diverzifikálja típuspalettáját. A kék kokárdás légiflotta alapját az F-16 Fighting Falcon adja, melyből 154 darabot tartanak hadrendben. Ezekből 38 példányt már modernizálnak Block 50+adv szintre, továbbá 83 példány Block 52+ változattá történő korszerűsítéséről is megszületett már a döntés. Emellett rendelkeznek még Dassault Mirage 2000 vadászbombázókkal is, melyek régi példányainak leváltására szintén a Dassault Aviation termékét rendelték, 2021-ben 6 darab új és 12 használt, de korszerűsített Rafale F3R-t rendeltek, majd 2022 márciusában ezt megfejelték további 6 példánnyal.