|

Lengyelországgal kötne szerződést MiG-29-eseinek karbantartására Bulgária

A tavaly év végi, illetve a közelmúltbeli hírek alapján Szófia nem kívánja meghosszabbítani Oroszországgal a Bolgár Légierő MiG-29 típusú vadászgépeinek karbantartásáról szóló szerződést annak idén szeptemberben történő lejárta után.

Bulgária a 2004-es NATO csatlakozása óta nem tudta anyagilag megoldani, hogy megkezdje az ex-szovjet merevszárnyas technika cseréjét légierjében: míg a 6 db MiG-21 nyugati vadászbombázókkal történő cseréje sorozatosan nem jön össze, addig a MiG-29-esek ezen a vonalon nem is érintettek, lévén hadrendben tartásuk és korszerűsítésük mellett döntöttek pár éve a bolgárok.

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth,  U.S. Air Force

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth, U.S. Air Force ,

A Fulcrumok modernizálásában, repképes állapotban tartásában eddig közreműködő oroszok segítségéből azonban nagyon úgy tűnik nem kérnek többet a bolgárok, akik már tavaly ősszel is megfogalmazták, hogy a jelenlegi helyzet az, hogy orosz segedelemmel történő hadrendben tartás a gépek tervezett hátralévő szolgálati ideje alatt majdhogynem drágább lenne, mint nyugati gépek beszerzése. Éppen ezért Moszkva rosszallása ellenére új partner után készülnek nézni. Aki nem más, mint NATO szövetségesük, a MiG-29-est szintén üzemeltető Lengyelország.

Nyikolaj Nencsev bolgár védelmi miniszterrel készült, idén januári interjúból kiderül, hogy a lengyelek Szófia megítélése szerint nagyon jó ajánlatot tettek a gépekkel kapcsolatos munkálatokra, mely hamarosan előterjesztésre is kerül a bolgár parlamentben.