|

Bulgária tovább tolja a vadászgép-beszerzést

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Bulgária Romániával versengett a használt portugál F-16-osok beszerzése kapcsán, s úgy tűnt, a bolgárok behúzták az üzletet, azonban a legújabb hírek szerint még sincs minden sínen…

A Jane’s budapesti tudósítójának beszámolója szerint az új bolgár védelmi miniszter, Angel Najgyenov június 5-én bejelentette, hogy nemzeti költségvetési megszorítások miatt legalább az év végéig el kell halasztaniuk a többfeladatú vadászbombázók beszerzését. A védelmi miniszter elmondása szerint „jelenleg helytelen döntés lenne” a beszerzési folyamat elindítása Bulgária gazdasági kihívásai és a vártnál (668 millió dollár) magasabb államháztartási hiány miatt.

Vajon meddig repülnek még? | Fotó: Bolgár Légierő

Vajon meddig repülnek még? | Fotó: Bolgár Légierő ,

Najgyenov hangsúlyozta, hogy a beszerzési folyamatot nem törölték, csupán elhalasztották, mivel rendkívüli szükségük van korszerűbb harci gépekre „az ország katonai légiközlekedésének kritikus állapota miatt”.

Kérdés, hogy a bolgár késlekedés miatt Portugália nem pártol-e át Románia oldalára, akik több gépet (12 darab) vásárolnának 600 millió dollárért.

4 hozzászólás “Bulgária tovább tolja a vadászgép-beszerzést”

  1. Már korábban írtam, hogy Áprilisban a következő hírekkel vannak tele a fórumok:

    Állítólag mégis a Románok vesznek meg 12 db F-16-ost, a Portugálokkal elvileg már megegyeztek, velük a szerződés megkötésének a határideje ez év június, de még az USA-val is engedélyeztetni kell, aminek a határideje ez év Szeptember.

    A Románok 670 millió Eurót fizetnének, amiből csak 120 millió Euró a gépek ára (tehát 10 millió/darab), a többi pedig tartalmaz a kiképzéstől az infrastruktúráig minden egyéb szükséges dolgot. A 670 milliót 5 éven keresztül fizetnék ki.

    A Románok szerint a gépek nagyon jó állapotban vannak, eddig 3500-4000 órát repültek, még 4000-et mehetnek, ezért még minimum 20 évig üzemeltetik majd őket.

    Az EU egyébként a Románokat piszkálja, az EU szerint tendert kellett volna kiírni és esélyt adni másoknak is (pl.: EF, vagy Gripen), a Románok szerint viszont ez egy két állam közötti megállapodás.