|

Átvehette első KC-390-esét Portugália

Október 16-án átvehette első EMBRAER KC-390 Millenium típusú többfeladatú szállítórepülőgépét a Portugál Légierő (Força Aérea Portuguesa – FAP).

A brazil gyártó leszállította Portugália számára az első KC-390 Millenium típusú többfeladatú szállítórepülőgépet, ezzel a délnyugat-európai állam lett az első európai és az első külföldi üzemeltetője a dél-amerikai típusnak. Az átvételt követően még néhány NATO-standard berendezés beépítésre kerül, majd a portugál légügyi hivatal jóváhagyását követően folytatódhatnak a repülések az első példánnyal.

Brazília fejlesztő országként 28 példányt rendelt a típusból (bár ezt végül 2022-ben 22, majd 19 darabra csökkentették), rajtuk kívül 3 európai megrendelő van eddig: Magyarország (2 db) mellett eddig Portugália és Hollandia 5-5 darabot igényelt. Szándéknyilatkozatok is születtek a típusra, Argentína és Chile 6-6 darab, Kolumbia tucatnyi, míg Csehország két gépet venne, de más érdeklődők is feltűntek már. Több nemzet partnerként is csatlakozott a programhoz, az argentin FADEA (Fábrica Argentina de Aviones), a cseh Aero Vodochody és a portugál OGMA is részt vesz majd a gyártásban.