|

Tender nélkül zajlana a bolgár típusváltás

A bolgár kabinet bejelentette, hogy tárgyalások folynak a típusváltással kapcsolatban, azonban a vásárlást közbeszerzési eljárás nélkül folytatják majd le.

Anyu Angelov védelmi miniszter és alkalmazottai egyelőre nem döntöttek, hogy új vagy használt gépekkel váltják le a jelenlegi légiflottát. A jelenlegi elképzeléseik szerint 8-9 példányt vásárolnának a választott típusból, melyet 2013. március 1-ig nyilvánosságra hoznak, árulta el Angelov.

A védelmi miniszter elmondta azt is, hogy tárgyalások folynak az Amerikai Egyesült Államokkal, Németországgal, Portugáliával, Olaszországgal, Svédországgal, valamint Izraellel, emellett más országok is szóba jöhetnek még eladóként.

Bolgár felségjellel is láthatjuk majd?

Horvát felségjellel is láthatjuk majd? | Fotó: Cseh Fegyveres Erők ,

Rumen Radev vezérőrnagy, a Bolgár Légierő parancsnok-helyettese elárulta, hogy a svéd ajánlat új gépekről szól, míg az olaszok használt Eurofightert, a portugálok pedig F-16-ost ajánlanak. Ez az a három ajánlat, melyet jelenleg kiemeltként kezel a bolgár vezetés.

A típusváltásra 400 millió dollárt szánnak, de a parlamentnek is jóvá kell hagynia majd a kiválasztott típus beszerzését.