|

Modernizált Kfireket vásárol Argentína

Izraeli lapértesülések szerint a két fél megegyezett és közel a szerződés aláírása. A pontos darabszám nem ismert, csak annyit tudni, hogy egy századnyi gépről van szó.

Argentína jóideje játszik használt gépek beszerzésének gondolatával, de idáig mindez álom maradt. 2010 óta a jordán és spanyol ajánlat között válogatnak, sőt nemrég úgy tűnt, hogy az európai fél csomagját fogadják el, ám jött az izraeli ajánlat és úgy tűnik, mindent visz. A Bulgáriának is felajánlott, modernizált Kfir típusú vadászbombázókból a hírek szerint 12-14 gépet vásárolnak 200 millió dollár értékben.

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C10

A kolumbiaiaknak leszállított, szintén modernizált Kfir C10

A Dassault Mirage 5 kissé módosított változatát az Israel Aerospace Industries jogelődje, az Israel Aircraft Industries gyártotta “Kfir” néven az Izraeli Légierő számára, mely 1976-ban rendszeresítette és 1996-ban vonta ki a deltaszárnyú vadászt. A nyugdíjazott típus modernizált példányait azóta árulják a világpiacon, vásárolt belőle Sri Lanka, Ecuador és Kolumbia is.

Az IAI tájékoztatása szerint jelenleg még körülbelül 50 darab gépet tudnának értékesíteni, ráadásul mindezt minden korábbinál nagyobb modernizációt követően tennék meg. A General Electric J79 hajtóművekkel és Elta Systems EL/M-2032 AESA radarral kínált, Block 60 jelzésű változattal elsősorban Bulgáriát célozták meg, de van elég átalakításra váró gép, így jutna bőven Argentínának is.

Az IAI emellett vállalta, hogy az 5.5 tonnás teherbírású Kfir fedélzetére a Python 5 és Derby rakéták mellett integrálják a RAFAEL Spice csapásmérő típuscsaládot és a Link 16 adatátviteli rendszert is. A modernizált gépek szállítását a szerződés aláírásától számított 1 éven belül elkezdenék.