|

Megveszi a 16 felajánlott spanyol Mirage F1M-et Argentína

Augusztusban írtunk róla, hogy Spanyolország a nemrégiben kivont Dassault Mirage F1M vadászbombázói közül felajánlott 12, még jó állapotban lévő példányt Argentína számára, melynek légierejére igencsak ráfér a vérfrissítés. Már az akkori hírben is szerepelt, hogy a döntésre várhatóan még idén sor kerül, ugyanis a dél-amerikai ország még megmaradt Mirage IIIEA/DA és 5MPA harci repülőgépeiből a legoptimálisabb becslések szerint is már csak pár példány repülőképes, bár egyesek szerint egy sem maradt olyan állapotban, hogy levegőbe emelkedhessen. A helyzet megoldása érdekében az argentin kormány a jövő évi költségvetésbe iktatva elfogadta azt a 170 millió eurós (230 millió USD) projektet, melynek keretében megvásárolják a spanyol F1M-eket – a legújabb hírek szerint nem tizenkettőt, hanem egyből 16-ot.

A döntést a napokban hozták nyilvánosságra, miután az argentin törvényhozás alsóháza is hozzájárult a megfelelő összeg elkülönítéséhez. Ennél többet egyelőre nem tudni, az üzlet további részletei egyelőre ismeretlenek, ám szinte biztosra vehető, hogy a gépeket még idén, de legkésőbb 2014 első negyedévében átrepülik Argentínába. Természetesen a repülőgépekhez szükséges egyéb „hozzávalókat” is tartalmaznia kell a csomagnak, így a földi kiszolgáló eszközöket, pótalkatrészeket, esetleg fegyvereket, illetve a személyzetek, műszakaik kiképzését is – bár tekintettel arra, hogy Argentína nagy tapasztalatot szerzett a Mirage-családdal, ez utóbbi bizonyosan nem okoz majd gondot. Azt sem tudni egyébként, hogy a 16-ból hányat kívánnak repülőképes állapotban tartani, mivel már korábban is arról volt szó, hogy a 12-ből négy alkatrészforrásként szolgál majd. A példányszám növekedésének is ez lehet az oka, vagyis, hogy több „kannibalizálni való” F1M-re tartanak igényt.

Spanyol Mirage F1M |  Fotó: TonyO

Spanyol Mirage F1M | Fotó: TonyO ,

Spanyolország idén júniusban vonta ki légierejének állományából a Mirage F1M típust, mely 22 évet húzott le az aktív szolgálatban. A flottát az 1990-es években felújították, megújult az avionika és új sor került korszerű fegyverek integrációjára is. Argentína leendő harci gépei a 21. század követelményeinek megfelelő inerciális és műholdas navigációs rendszerekkel is fel vannak szerelve, illetve bevethetnek precíziós csapásmérő fegyvereket. Sőt, a felajánlott 16-ból nyolc képes levegőben történő üzemanyag-felvételre, mely képesség Argentínában is rendelkezésre áll egy KC-130H Hercules képében.