|

Spanyol Mirage F-1-es ajánlat Argentínának

Spanyolország a júniusban hadrendből kivont francia gyártmányú Mirage F-1M repülőgépei közül tizenkét jó állapotban lévő példányt ajánlott fel a végletesen elöregedett vadászgépparkkal rendelkező Argentínának.

A tizenkét vadászbombázó közül nyolcat repülőképes állapotban, négyet pedig alkatrészként adnának át Argentínának. A felajánlott gépeket, a spanyol Los-Llanos légi bázison megtekintette az argentin delegáció. Döntés még nem született, pedig az Argentin Légierőnek égető szüksége van vérfrissítésre

Fotó: TonyO

Spanyol Mirage F1M | Fotó: TonyO ,

Argentína meglévő vadászgép flottája, a szintén francia tervezésű Mirage III-as típuson alapul. Az 1970-től beszerzett 21 darab Dassault Mirage IIIEA/DA deltaszárnyú vadászból napjainkra csak tíz darab marad hadrendben. Az Izraelben gyártott Mirage klón a Dagger, Elta M-2001-es lokátorral korszerűsített Finger változatának 23 példányából ma már csak nyolc repül. Valamint az 1982-as Falkland-szigeteki háború után Peru által átadott Dassault Mirage 5PA vadászbombázó eredetileg tíz példányából is csak hat darab maradt napjainkra.

Hogy a felajánlott Dassault Mirage F-1M repülőgépekért és kiszolgáló eszközeiért milyen költséget számol fel a Spanyol fél még nem ismert. Spanyolországnak eddig csak egy Mirage F-1-esen sikerült túladnia, amit Jordánia vett át néhány éve.